Цю бобову культуру багато хто вже називає найприбутковішою культурою сезону. Деякі фахівці вважають, що за належних умов й агротехнічних підходів соя здатна суттєво перевершити за рентабельністю вирощування навіть високомаржинальний соняшник. Але високий результат та якість урожаю потребують вивіреного поєднання всіх чинників виробництва. І своєчасне та ефективне збирання сої — це одне з головних завдань, яке нагально постає перед агровиробником. Адже неправильні рішення у цей відповідальний час можуть коштувати 20–30% урожаю. Тому європейські виробники сої особливу увагу надають саме завершальному етапу технологічного циклу
Одним із важливих чинників зменшення посівів гороху в Україні є висока варіабельність урожайності за роками, що зумовлена частими посухами та високими температурами повітря. Наприклад, 2013 року середня його врожайність в Україні становила 11,4 ц/га, 2021-го — 16,5 ц/га, тоді як 2016 року вона досягла 31,3, а 2017-го — 26,5 ц/га. Такі перепади врожайності, особливо в степовій зоні нашої країни, значною мірою стримують розширення посівних площ культури, викликають сумніви у використанні як важливого компонента науково обґрунтованих сівозмін
Результати дворічних досліджень засвідчили суттєву перевагу систематичної оранки та поверхневого беззмінного обробітку ґрунту над обробітками no-till. На тлі систематичної оранки та внесення мінеральних добрив дозою N45P45K45 у поєднанні з дворазовим позакореневим підживленням мікроелементами у фази листкоутворення та початку цвітіння з нормою витрати 2 л/га отримали максимальні показники індивідуальної продуктивності: 45,7 бобу з однієї рослини, 105,1 шт. насінин, 21,2 г насіння, масу 1000 насінин 201,8 г з рівнем урожайності 3,10 т/га та збором білка з одиниці площі — 1,28 т/га. Застосування no-till обробітків протягом двох років засвідчило зниження врожайності сої від 0,11 (4,0%) до 0,24 т/га (7,3%) до систематичної оранки
Сьогодні кава має безліч ритуалів свого споживання. Так само як і існує сотні рецептів, як приготувати каву. Для українців кава особливо близький напій, адже саме завдяки нашому співвітчизнику Кульчицьокому вона потрапила на столи європейських кав’ярень. Тай коли Кульчицький відкривав першу кав’ярню у Відні в Кам’янці-Подільському вже було 10 кав’ярень, де варили каву.
Усі ми розуміємо важливість точного вибору засобів захисту рослин. Однак, чи завжди пам’ятаємо, що мінімум 50% їх ефективності залежить від правильного та вчасного внесення? Це стосується препаратів як для фоліарного застосування, так і для обробки насіння. У цій статті пропонуємо розглянути основні аспекти, що допоможуть якісно обробити насіння сої.
Соя - одна з найскладніших для вирощування культур. Це культура мусонного типу, яка любить теплу і вологу погоду. Через дефіцит вологи та високих температур, які припадають на період цвітіння та зав’язування плодів, фермер ризикує, що залишається без врожаю. Водночас можна спробувати знизити очевидні ризики вирощування сої.
Горох, звичайно, цінна бобова культура, що має велику історію та перспективи на українських ланах. Однак нині до технології його вирощування все ж прикута значно менша увага, ніж, скажімо, до сої з її експортним потенціалом. Спеціалізовані засоби захисту гороху на ринку якщо і трапляються, то в обмеженому асортименті. А тим часом уже передпосівна обробка того самого ярого гороху потребує застосування точних і якісних рішень у протруюванні й інокуляції
Останніми роками внаслідок дефіциту вологи та обмежених фінансових ресурсів аграріїв у багатьох регіонах України суттєво змінилися підходи до вирощування сільгоспкультур. Зокрема, чимало агрокомпаній перейшла на бюджетну технологію вирощування сої, яка передбачає економію на обробітку ґрунту та внесення мінеральних добрив.
Цієї непростої для всієї України осені істотно затрималися строки збирання ярих культур передусім кукурудзи, а також соняшнику і сої. Ясна річ, що це зумовлює очевидні логістичні та господарські проблеми подальшого поводження із зібраним урожаєм. Поготів, якщо йдеться про доробку та закладання посівного матеріалу сої, отриманого самостійно
Нут посідає свою нішу в степовій та південній Лісостеповій зонах нашої країни. Внаслідок аридизації клімату в перспективі його посівні площі будуть постійно розширюватись
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...