За результатами 2020 року середня врожайність соняшнику в Україні сягнула 2,6 т/га, що є найвищим результатом за останні чотири сезони. До того ж валовий збір культури, за результатами збирання врожаю, був чи не найвищим за роки незалежності України. За словами співвласника господарства ДП «Зернятко» Сергія В’ялого, дані з рекордного збирання соняшнику в Україні у 2019–2020 роках справді підтверджуються практикою самого господарства. Які чинники сприяли отриманню рекордної врожайності квітки сонця та яку технологію застосовують у господарстві, щоб отримати високі врожаї, охоче поділився сам співвласник.
Десикація — добре знайома українським агровиробникам операція. Проте застосовують її далеко не всі і не скрізь. На півдні покладаються на сухий клімат, а там, де вологи більше, зчаста намагаються дотягнути до останнього.
Обробка насіння соняшнику вентилюванням дає аграріям змогу суттєво підвищити якість обробки насіння. Цей ефективний захід знижує температуру і вологість насіння, прискорює післязбиральне дозрівання, підвищує стійкість продукції під час зберігання. Насіння вентилюють у режимі підсушування, охолодження або проморожування.
За агробіологічною характеристикою соняшник належать до пізньостиглих культур. Проте в разі вирощування у Степу, а також в умовах потепління клімату його нерідко збирають сухим. Але через появу високоолійних гібридів із вмістом жиру понад 50% сушити насіння все-таки буває необхідно, оскільки зібрана маса є нестійкою і під час зберігання погіршується її якість.
Озимий ріпак можна назвати однією із найбільш недооцінених українськими агровиробникам культур. З одного боку нею щороку засівають мільйони гектарів, та з іншого ці площі могли б бути набагато більшими.
У липні місяці по всій території України розпочинаються жнива. Та поряд з цим агровиробники посилено готують ґрунтообробні агрегати, розкидачі та сівалки для того, аби вчасно та якісно посіяти озимий ріпак.
Є різні дані щодо потенційних втрат урожайності через нехтування протруюванням насіння перед сівбою. Усереднити їх можна приблизно так: якщо не провадити передпосівну обробку посівного матеріалу, то за несприятливих умов можна взагалі не виїздити комбайном у поле. У кращому разі втрати становитимуть не менше ніж 25% урожаю. Насіння сої до того ж потребує бактеризації — спеціальної обробки інокулянтами.
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...