Технологія соняшнику незрідка передбачає найменші витрати, особливо через поширене уявлення про те, що, мовляв, це вкрай стійка культура, яка «висмокче» своїм корінням все необхідне з ґрунту. Це не зовсім так, тим більше при обмеженій сівозміні, коли той таки соняшник вирощується на полі через рік-два.
За нашими спостереженнями, у посушливі роки, котрі трапляються в Україні не так вже й рідко, посіви сортового соняшнику можуть демонструвати вищі результати врожайності, у порівнянні із гібридним. Це стосується як показників врожайності (теж низьких, але не катастрофічних), так і рентабельності вирощування.
Соняшник, без сумніву, є однією з візитівок нашої країни на світовому аграрно-продовольчому ринку. Всім відомий факт, що Україна протягом останніх сезонів була лідером у світі з виробництва й експорту соняшникової олії. В надскладних реаліях цього року спостерігається суттєве зниження рівня виробництва та експорту олії. Крім того, свої корективи внесли й погодні умови в сезоні-2022, що подекуди стали причиною розвитку хвороб кошика, а пізніше спричинили затримання зі збиранням урожаю соняшнику та погіршення його якості. Проте соняшник був, є та безперечно і надалі відіграватиме ключову роль для вітчизняних агровиробників, а через зменшення площ під озимими зерновими в сезоні-2022/23 досить імовірним стане збільшення частки соняшнику в структурі сівозмін наступного року.
Соняшник має багату і різноманітну історію. Його історичне застосування варіюється від прикраси до випікання хліба, від медицини й до фарб. Сьогодні попит на соняшникову олію робить його більш цінною культурою, ніж будь-коли, але це означає, що водночас, і наша відповідальність вища, ніж будь-коли. Виробники стикаються із завданням отримати не лише максимально можливий урожаю, а й максимально можливої якості, і все це на обмеженій площі та за мінімального впливу на навколишнє середовище.
Протягом останніх років соняшник в Україні став найбільш рентабельною культурою, що для багатьох аграріїв є запорукою економічного добробуту. Саме тому Україна — один із найбільших виробників соняшнику та провідний експортер соняшникової олії у світі.
Упроваджуючи у виробництво технології, що забезпечують підвищення врожайності сільськогосподарських культур, одним із головних показників ефективності є їх економічна характеристика. Важливого значення набуває цей показник в умовах ринкової економіки, бо у цих умов товаровиробники потребують виробництва, що відповідає вимогам вирощуваних культур і прийнятний за фінансовими витратами для господарств із різним рівнем економічної стабільності й культури землеробства.
Тільки вміле запровадження сучасних технологій дасть змогу розкрити потенціал гібрида й одержати стабільний урожай насіння та збір олії з одиниці площі навіть у складних умовах нестійкого та недостатнього зволоження.
Протягом останнього десятиріччя соняшник є однією з найбільш економічно вигідних культур в Україні, 2021 року його посівні площі офіційно сягнули позначки 6,5 млн гектарів. Проте у 2022-му ситуація значно гірша за минулі роки — посівна площа соняшнику, за статистикою, становить близько 4,7 млн гектарів, що врешті-решт позначиться на валовому зборі, який можна очікувати на рівні 12 млн тонн. Однак, за прогнозами, «квітка сонця» й надалі лишатиметься однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур в Україні, що задля забезпечення продовольчої бази спонукає компанії-оригінатори до виведення на ринок гібридів для різних напрямів вирощування.
Застосування такого агрозаходу, як десикація, має свої особливості в Україні. Найчастіше у вітчизняних виробників вона асоціюється із соняшником. Саме в посівах цієї культури переважно застосовують ті чи інші препарати для хімічного підсушування рослин. Тож досвід десикації соняшнику в багатьох господарств є. Але форс-мажорні обставини цього сезону спонукають ще раз зважити всі аргументи за і проти.
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...