Від ефективності догляду за посівами озимого ріпаку в цей період багато в чому залежить рентабельність вирощування культури
Від ефективності догляду за посівами озимого ріпаку в цей період багато в чому залежить рентабельність вирощування культури
Щороку ріпак в Україні вирощують за різним сценарієм. Восени 2020 року в більшості областей погода доволі довго була теплою, пізні посіви входили в зиму в оптимальній фазі розвитку, а ранні потребували додаткової регуляції росту й переростали. Восени ж 2021-го склалася зовсім інша ситуація: ранні посіви розвивалися краще, ніж пізні чи навіть оптимальні. Особливо помітним це було на полях, де не застосовували азотне мінеральне живлення. Навесні погодні умови теж були несприятливими: або раннє березневе тепло, або затяжна травнева прохолода.
Попри високу вартість ЗЗР, без них не обійтися і вносити їх треба вчасно. Але часто буває, що найбільш відповідальний момент техніка, навіть найбільш безвідмовна, виходить із ладу. Для обприскувачів – ця проблема особливо небезпечна, адже кожен пропущений день – це мінус урожаю. Досить часто проблеми у обприскувачі відбуваються саме із насосом. Недостатній тиск, чи повний вихід з ладу спричинять повну зупинку обприскувача. Сайт https://agroplast.ua/uk_UA/c/Насоси-для-польського-обприскувача/145 пропонує рішення у вигляді недорогих та надійних насосів для польського обприскувача.
Добрива є одним із найефективніших і швидкодійних чинників підвищення врожайності пшениці та поліпшення якості зерна.
Продовжуємо розповідати про найпоширеніші сорти пшениці твердої озимої. В цій статті піде мова про Ареал одеський, Лайнер, Престижний та Шляхетний.
На сьогодні в сільськогосподарському виробництві степової й лісостепової зони України найпоширенішими є сорти пшениці твердої озимої V і VI сортозміни Гардемарин, Бурштин, Континент, Крейсер і Босфор. Сорти Гавань, Акведук і Прозорий показують найкращі результати в лісостеповій і північних районах степової зони. Пришвидшено впроваджують у виробництво також сорти нового покоління.
Продукти переробки з твердої озимої пшениці є основою для виробництва високоякісних макаронних і круп’яних виробів. Їх широко використовують у хлібопекарській та кондитерській промисловості
Майбутня стійкість та врожайність посівів багато в чому залежатиме від того, наскільки рослини озимого ріпаку будуть забезпечені елементами живлення в осінній період та зможуть їх засвоїти до холодів.
Жито більш толерантне до умов вирощування відносно інших озимих зернових. Глибоко проникна в ґрунт коренева система і здатність до засвоєння поживних речовини, навіть у малодоступній формі, дозволяє вирощувати його на ґрунтах із невисокою природною родючістю.
Озима пшениця не дуже вибаглива до ґрунтообробітку та й загалом до технології. Проте багато агровиробників на семінарах, Днях полів постійно звертаються до фахівців із запитаннями щодо удобрення, точніше, підживлення озимої пшениці. Адже щороку складаються нетипові погодні умови: рання, пізня весна, достатня або недостатня кількість вологи тощо. У цій статті розглянемо основні нюанси удобрення і підживлення озимої пшениці.