Кукурудзу заслужено вважають найпізнішою та найбільш зимостійкою сільськогосподарською культурою. І останніми роками ця культура вимушено йде на подальші рекорди щодо цього. Збирання врожаю кукурудзи на засніжених полях під час температурних перепадів або навесні вже нікого особливо не дивує — і не лише в Україні. Однак і дивовижних результатів урожайності зерна від такої екстремальної технології очікувати не доводиться
Науковці Інституту зернових культур провели низку польових дослідів з метою оцінити ефективність різних способів зяблевого обробітку ґрунту під зернову кукурудзу в умовах північної частини Степу України. До тестування залучили дискові лущильники та борони, плуги, безполицеві розпушувачі, важкі культиватори плоскорізного типу, чизельні комбіновані агрегати. Усю побічну продукцію культур сівозміни подрібнювали й рівномірно розподіляли на полі під час збирання врожаю. Ґрунти — чорноземи звичайні повнопрофільні та еродовані важкого й середнього гранулометричного складу з умістом гумусу в орному шарі 2,3–4,2%
У виборі насіння кукурудзи продуктивність — лише один із економічно значущих показників. Щоб урожай був високорентабельним, важливу роль може відіграти вологовіддача. Особливо, коли погодні та економічні умови складаються так, що кожна копійка чи відсоток — на вагу золота. Однак, обираючи оптимальний показник вологості для молотьби та шляху його досягнення, варто врахувати ще низку чинників
Рівень урожайності зерна озимих колосових культур та її стабільність за роками в зоні Степу зумовлює відповідність ґрунтово-екологічних умов і технологій вирощування біологічним особливостям рослин, головними з яких є посухостійкість, здатність витримувати несприятливу зимівлю (безсніжжя, відлиги, морози, льодяну кірку), стійкість проти вилягання, чутливість до поліпшення агрофону
Кукурудза в Україні — це стратегічна культура. Навіть попри всю складну ситуацію, стан війни, болісні проблеми з логістикою тощо, вона економічно вигідна — за умови отримання належних урожаїв.
Попри всі негативні чинники сьогодення, кукурудза була та є одним із лідерів сівозміни на українських полях. Від успішного вирощування цієї культури багато в чому залежить безнапасний фінансовий стан господарства. А про саму кукурудзу варто потурбуватися задовго до її сівби. Зокрема, це стосується завчасного захисту від такої серйозної мікроскопічної загрози, як нематода
Десикація кукурудзи, на відміну від того ж соняшнику чи ріпаку, — захід доволі екзотичний у наших широтах. Так, його практикують деякі господарства, досягаючи хороших результатів. Але про значне поширення цього агрозаходу навіть у мирні часи говорити не доводилось. Переважна більшість практиків уважала десикацію в посівах кукурудзи економічно необґрунтованою.
Кукурудза є однією з найурожайніших зернових культур універсального призначення, яку вирощують для продовольчого, кормового і технічного використання. У країнах світу для продовольчих потреб використовують приблизно 20% зерна кукурудзи, для технічних потреб — 15–20%, на корм худобі — 60–65%
Альтернативою дорогим у вирощуванні та логістиці культурам у 2023 році може стати гречка. В останні роки у зв’язку з високою ціною на гречану крупу і, відповідно, на зерно гречка стала високопродуктивною культурою
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...