Висів кукурудзи зі змінними нормами дозволяє суттєво оптимізувати агрономічні та економічні результати вирощування цієї культури.
Висів кукурудзи зі змінними нормами дозволяє суттєво оптимізувати агрономічні та економічні результати вирощування цієї культури.
Однією з найдавніших сільськогосподарських культур світу є ячмінь. Як і пшениця, його окультурили в епоху неолітичної революції на Близькому Сході не менше як 10 тис. років тому. Однак, попри свою прадавню історію, людство й далі веде селекційну роботу, створюючи все нові сорти, які поряд із високим рівнем урожайності повинні мати необхідні господарсько-цінні властивості: високий уміст білка і вуглеводів — для виготовлення круп, комбікормів і годівлі худоби; низький уміст білка, високий — вуглеводів, а також високий рівень виходу солоду — для пивоваріння тощо. Проте, досягаючи успіхів в урожайності та якісних показниках, ми робимо наші сорти все більш залежними від погодних умов і рівня інтенсифікації виробництва, зокрема удобрення і хімічного захисту.
Висока потенційна забур’яненість ґрунту пояснюється здатністю бур’янів легко адаптуватися до умов навколишнього середовища. На підставі багаторічних спостережень науково-дослідних установ України (ННЦ Інститут землеробства НААН України, Інститут захисту рослин НААН України, Інститут біоенергетичних культур та цукрових буряків, Інститут зернових культур НААН України та інші) встановлено, що всього 10% обстежених площ мають незначну забур’яненість, 60% площ — середню (10–50 шт./м²) і 30% ріллі — сильну забур’яненість (понад 50 шт./м²). Потенційна забур’яненість ріллі становить від 400–500 млн до 1–2 млрд шт./га насінин
Ярі зернові завжди були дещо у затінку озимих. Хоча ці культури все ж мають істотне значення для багатьох господарств. Так, яру пшеницю та ярий ячмінь досить часто розглядають як страховий варіант — для пересівання озимини, якщо вона в поганому стані. Але і самі по собі вони можуть принести добрий зиск, особливо це стосується пивоварного ячменю. Та і яра пшениця завдяки високим хлібопекарським якостям зерна має свою ринкову нішу. А дбати про хороший урожай варто вже з насінини. Передпосівна обробка насіннєвого матеріалу є неодмінною сучасних технологій вирощування ярих зернових культур
Останні роки на території України спостерігається тенденція до збільшення середньозваженого відсотка ураження зернових колосових культур сажковими хворобами. Основна причина цього — нехтування стандартами захисту зернових культур, особливо ярих.
Кукурудза — важлива зернова культура Північного Степу України. В останні десятиріччя у зв’язку з подорожчанням енергоресурсів та зміною пріоритетів розвитку галузі рослинництва на фоні скорочення застосування органічних і мінеральних добрив, погіршенням фітосанітарного стану, запровадженням короткоротаційних сівозмін, розширенням площі посівів кукурудзи до 5,0 млн гектарів виникає потреба в удосконаленні елементів технології вирощування кукурудзи з метою зростання врожайності зерна та підвищення його якості
Сільське господарство — це, часом, про банальні речі, на кшталт: що посієш — те й пожнеш. Але саме вони лежать в основі бодай і найсучаснішого виробництва просто неба. І одна з таких ясних речей — урожай залежить від якості насіння. Кукурудза, попри всі пертурбації у сівозміні, була і є однією з ключових культур для багатьох господарств. І належна якість посівного матеріалу завжди в полі зору агронома
Яра пшениця — це не про захмарну врожайність. Це про надзвичайну якість зерна та чудові хлібопекарські показники. Але, щоб яра пшениця дала очікуваний якісний врожай, пильну увагу слід звернути саме на ранні етапи вегетації культури. І тут вибір протруйників може стати визначальним
Відверто кажучи, кукурудза сьогодні посідає, мабуть, останнє місце в рейтингу рентабельності вирощування основних сільгоспкультур, що вирощуються в Україні. Про це опосередковано свідчать десятки, якщо не сотні тисяч тонн гектарів і досі незібраної «королеви полів».
На відміну від деяких інших країн в Україні яра пшениця перебуває у затінку своєї озимої сестри. Цьому є чимало пояснень. Та, мабуть, основне з них — це нижча врожайність. Але сучасні сорти ярої пшениці здатні дати хороші результати навіть на фоні озимих зернових. Ба більше, висока якість зерна може знайти свого споживача не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку.