
Чинники, що впливають на оптимальний показник вологості зерна кукурудзи
- Деталі
- Зернові культури
- 488
У виборі насіння кукурудзи продуктивність — лише один із економічно значущих показників. Щоб урожай був високорентабельним, важливу роль може відіграти вологовіддача. Особливо, коли погодні та економічні умови складаються так, що кожна копійка чи відсоток — на вагу золота. Однак, обираючи оптимальний показник вологості для молотьби та шляху його досягнення, варто врахувати ще низку чинників
Баланс на вологість
Логістика — складна, ціни — низькі, енергоносії — все дорожчі й дорожчі… Тому зібрати кукурудзу з найменшими затратами на сушіння стає ще важливішим. Адже чим більше потрібно доводити зерно до товарних показників, тим вища собівартість усього виробництва. Незалежно від хитрощів чи альтернативних рішень, на які йдуть агровиробники, обираючи сушарку, витрати на енергію й, відповідно, кошти, що їх залучають, — великі.
А досягнення цієї мети починається ще із самого початку — з вибору гібрида. Слід зазначити, що поєднати в одному продукті кілька значущих агрономічних характеристик — продуктивність, посухостійкість, холодостійкість, стійкість до основних хвороб, вологостійкість тощо — вельми складно. Утім, на ринку все ж існують якісні селекційні напрацювання, де ці характеристики оптимально збалансовано. Зокрема, високий потенціал урожайності поєднується з високим рівнем вологовіддачі.
Фахівці наголошують: сам процес зниження вологості зерна в передзбиральний період проходить дві стадії. Перша — триває до настання фізіологічної стиглості або до появи чорної цятки (в основі зернівки), що свідчить про завершення вегетації та наливання зерна. Цей етап зумовлено акумуляцією органічної речовини в ендоспермі й залежить головним чином від температури повітря. Загалом швидше дозрівають й активніше віддають вологу гібриди з нижчим ФАО.
Обгортка має значення
Серед чинників, що впливають на швидкість віддачі вологи зерном у процесі дозрівання, обгортка багато в чому є визначальною. Якщо обгортка качана закрита, то, відповідно, вологовіддача ускладнюється й відбувається з меншою швидкістю. Навпаки, відкритий усім вітрам і сонцю качан пришвидшено віддає вологу.
________________________
Позбавлений міцної обгортки, відкритий качан кукурудзи значно уразливіший для широкого спектра шкідників та інфекційних хвороб. Тож вигравши на кондиційній вологості зерна внаслідок морфології качана, можна втрати на якості врожаю
________________________
Хоча тут виникає досить серйозна фітосанітарна небезпека. Адже позбавлений міцної обгортки, відкритий качан кукурудзи значно уразливіший для широкого спектра шкідників та інфекційних хвороб. Тож вигравши на кондиційній вологості зерна внаслідок морфології качана, можна втрати на якості врожаю, підвищити ризик зараження мікотоксинами тощо. Селекціонери щодо цього більш схильні до золотої середини, тобто до середньої відкритості обгортки, тобто вона починає втрачати свою цупку текстуру, коли наближається час фізіологічної стиглості зерна кукурудзи.
Другий етап скидання вологи настає після фізіологічної стиглості. Тепер волога втрачається внаслідок фізичного випаровування, швидкість якого перебуває в сильній і зворотній залежності від відносної вологості повітря або кількості опадів. Також свою роль відіграє знову ж таки будова самого качана.
Стрижень має значення
Паренхіма, з якої складається центральна частина качана, дещо живить зерно після утворення чорної цятки, тобто завершення вегетації. Звідси спостерігається певна закономірність: якщо діаметр стрижня менший, то вологу зерно кукурудзи швидше втрачає. І навпаки.
Фахівці рекомендують: для посушливих умов можна вибирати гібриди з великим діаметром стрижня. Так, вони повільніше віддають вологу під час дозрівання, але оскільки температура повітря зазвичай висока, то зерно встигне дійти до оптимальних кондицій. Однак коли в регіоні переважає холодна дощовита погода, то оптимальним рішення буде обрати гібриди з меншою товщиною стрижня.
Тип зерна має значення
Варто пам’ятати й те, що швидкість вологовіддачі багато в чому залежить від особливостей будови зерна. Зокрема, зубоподібні гібриди втрачають вологу швидше за крем’янисті, а тому їх збиральна вологість нижча.
Однак із тим є певна важлива особливість. Зубоподібне зерно, коли вже дійшла до того справа, — далеко не найкращий варіант для сушіння. Воно потребує особливого щадного температурного режиму, адже швидка віддача волога призводить до розтріскування зернівки. Кременистий тип зерна щодо цього стійкіший, його можна сушити вдвічі швидше, ніж зубоподібний, без надмірного ризику втрати товарних якостей урожаю.
Точка сформованого врожаю
Поява чорної цятки на зернівці в ділянці прикріплення до початку — це очевидний знак того, що розпочинається стадія фізіологічної зрілості й кукурудзу можна збирати. З погляду вже сформованого врожаю. Все правильно, тепер доступ поживних речовин до генеративних органів фактично припинився, відтак які б там сонячні дні не були чи щедрі дощики не йшли, більшого вражаю культура вже не вистоїть.
Так що збирати можна, але далеко не завжди варто з огляду на рівень вологості зерна. Зрозуміло, що краще нехай воно скине вологу в полі, користуючись безплатними енергоносіями, а не під час затратного сушіння.
Так то воно так, але погода не завжди може цьому сприяти. Фахівці наголошують, що за низької температури повітря — від +5…+6 °С — та підвищенні відносної вологості повітря до 80–90% зерно перестає віддавати вологу. Сподівання, що легенькі заморозки виморозять зайву вологу в зерні, теж не дуже справджується. Та й приморожене зерно більше схильне до травмування.
Ризики довгого перестою
Однак навіть за сприятливих умов, коли добряче припікає осіннє сонце, швидкість вологовіддачі поступово знижується. Є дані, що за вологості зерна 35–40% добова втрата вологи становить 0,8–1,2%, за вологості 30–35% вона вже становитиме 0,5–0,7% на добу, а за вологості 25–30% швидкість впаде до 0,3–0,4%.
________________________
За вологості зерна 35–40% добова втрата вологи становить 0,8–1,2%, за вологості 30–35% вона вже становитиме 0,5–0,7% на добу, а за вологості 25–30% швидкість впаде до 0,3–0,4%
________________________
Слід урахувати також чинник перестою. Коли ви будь-що намагаєтесь досягти поставленої планки 14–15%, незважаючи на час, то врожай наражається на ризик. Значно пізніша молотьба від оптимальних термінів загрожує виляганням рослин, обламуванням перезрілих качанів, висипанням зерна. Слід урахувати також ураження хворобами та шкідниками, що призведе до зниження товарних показників зерна.
Коли засухо — не здорово
Тож не завжди можна покластися на суто природні чинники, навіть коли гібриди мають добрий рівень вологовіддачі. Можливо інколи варто замислитися про десикацію, хоча на кукурудзі вона не набула такого поширення, як, скажімо, на соняшнику й інших олійних культурах.
Хай там як, до ідеалу 14%, не відходячи від поля, досягти важко. Зазвичай доводиться збирати зерно за значно вищої вологості. На скільки? Це питання дискусійне. Багато хто з фахівців уважає, що виходити за 15–23% не варто. Є думка, що культуру можна збирати й за вологості до 30–35% і навіть 40%, коли обставини до цього спонукають.
Та все ж, коли складається все якнайкраще, дехто прагне скористатися нагодою й хорошою погодою й підсушити зерно на полі до максимуму, до тих самих 13–14%. Однак це навряд чи буде корисним.
Річ у тім, що з усіх зернових культур кукурудза найлегше травмується. Фахівці наголошують, що зернівки отримують механічні пошкодження ще на полі під час збирання врожаю й травмуються далі на зерносховищах.
Звичайно, багато що залежить від технічних характеристик елеваторного обладнання — транспортерів, норій, висоти «банок» тощо, але елеваторники, своєю чергою, слушно наголошують, що тут ще багато залежить від особливостей гібрида та вологості кукурудзи, яку закладають у порожню місткість. Адже чим сухіше зерно, тим воно уразливіше до дроблення й травмування. Тож занадто пересушувати цю культуру також не варто.
Іван Кандул