Якщо ви хочете зібрати насіння з помідор, то для початку потрібно правильно відібрати материнську рослину, з якої згодом збиратимете плоди. Як це зробити і як далі обробити насіння — розповімо.

Кущ помідора має відповідати трьом вимогам:

  1. бути розвиненим, з потужним, правильно сформованим стеблом і здоровим листям;
  2. без ознак хвороб чи слідів ураження шкідниками;
  3. із плодами на двох нижніх стеблах.

Як зібрати правильно насіння

Акуратно розрізаємо плід на дві чи чотири частини. Ні для кого не секрет, що томат усередині складається з м’ясистих перегородок та желеподібної маси з насінням між ними. Цю субстанцію вичавлюємо, а ще краще, вичищаємо ложкою в окрему банку. Шкірка з перегородками нам більше не знадобиться, а рідину з насінням відправляємо на ферментацію.

Для якісної ферментації насіння банка має бути обов’язково з плодовою рідиною. Найчастіше її цілком вистачає після збирання. Деякі сорти томатів дають дуже м’ясисті, щільні плоди з товстою шкіркою та перегородками майже без рідини. У цьому випадку в банку з насінням можна додати зовсім небагато кип’яченої води і ретельно перемішати до кашки.

Тару з насінням потрібно накрити ганчіркою, серветкою або марлею та прибрати у тепле місце (22-24 градусів). Зазвичай вистачає двох діб, іноді цей процес закінчується ще раніше. У результаті, рідина світлішає, а живе насіння опускається на дно банки.

Тепер треба промити насіння. Спочатку зливаємо верхню частину з плівкою, сміттям, порожнім насінням. У банку додаємо чистої води, перемішуємо і знову даємо насінню осісти на дно. Потім беремо ситечко або шматок марлі і через них проціджуємо весь вміст. З їх допомогою насіння ретельно промиваємо чистою проточною водою.

Щоб убезпечити насіння перед сушінням їх потрібно продезінфікувати. Найпростіше для цих цілей використовувати слабкий розчин марганцівки. Промите водою насіння просто поміщаємо в нього на 15 хвилин. Після цього дістаємо їх і відправляємо на просушування.

 Читайте також :  Чому помідори ростуть товстошкірими і що робити

 Цікаві поради :  Чим підживити помідори у липні, щоб росли солодкими та цукристими

 

Пише newsyou.info.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1318
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60623
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38275
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.