Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, котрі не встигли засіяти восени

Хоча нинішній сезон дає значно більше підстав для оптимізму в плані вологи в грунті, однак озимина перебула зиму не скрізь гладко. Тому в низці випадків фермерам доведеться приймати рішення щодо пересівання таких полів чи досівання їх ярою пшеницею.

До того ж, восени через брак вологи в господарствах були засіяні далеко не всі площі, що планувалися під озимину. Навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни у багатьох регіонах України.

Натомість більш ефективним рішенням може бути якраз висів ярої пшениці, для якої цьогоріч складаються доволі непогані стартові умови.

Читайте також: Надрання сівба соняшнику у сезоні-2021: що потрібно врахувати

Чимало агровиробників із засторогою ставляться до ярої пшениці, вбачаючи у цій культурі лишень погіршену копію її озимої родички. Мовляв, вологи вона візьме менше і врожайність не так. Звісно, що у цьому є певні резони, однак як засвідчили результати минулого, надзвичайно несприятливого для розвитку рослин сезону, багато де яра пшениця продемонструвала врожайність на рівні озимої пшениці. При цьому витрати на її вирощування були помітно нижчими, власне як і ризики.

Річ у тім, що внаслідок очевидних кліматичних змін на території України, озимі зернові зазнають посилених додаткових ризиків. Це раніше неймовірний брак вологи восени та взимку, а також бурхливий розвиток захворювань та шкідників через помітно вищі зимові температури. Враховуючи періодичні зниження температури взимку до -20 і нижче, цей комплекс негативних факторів істотно впливає на розвиток посівів озимої пшениці.

Саме тому іноді агровиробникам доводиться приймати непросте рішення про передискування полів, на яких загинули значний відсоток рослин озимої пшениці або ж підсівання на них насіння пшениці ярої.

При цьому важливо взяти до уваги, що обидві «родички» не дуже комфортно почуваються поруч через алелопатичні чинники, особливо ж погано присутність озимої пшениці переносить яра. Тому підсівання по можливості краще уникати, і в крайньому разі з цією метою використовувати ярий ячмінь, котрий нормально переносить сусідство із озимою пшеницею.

Якщо ж уникнути підсівання ярої пшениці до озимої неможливо, слід обирати невибагливі ультраранні сорти, щоб синхронізувати строки дозрівання рослин.

Як вже зазначалося на початку нашого матеріалу, найчастіше для пересівання площ під загиблими озимими культурами чи засівання пустуючи використовується соняшник. Фермери виходять із того, що яку-не-яку врожайність соняшник дасть за будь-яких умов, а комерційна привабливість цієї культури гарантує непогану економічну віддачу від цих полів.

Це все так, однак надмірне захоплення соняшником у багатьох регіонах України призвело до перенасичення сівозміни цією культурою. Тому по можливості краще уникати незапланованих посівів «квітки сонця», і навіть десь поступитися очікуваною рентабельністю вирощування. Яра пшениця виступає одним із найкращих кандидатів на засівання порожніх площ, і водночас є хорошим попередником для багатьох культур.

В Україні не бракує хорошого насіння ярої пшениці, в більшості – якісних вітчизняних сортів. Ця культура не потребує глибокого обробітку грунту навесні. Головне – здійснити якісну передпосівну культивацію, чергуючи її із одним чи двома ротаційними обробітками. При внесенні мінерального живлення слід звернути увагу на азот, калій та магній.

Як свідчить практика, ключовим критерієм успіху при вирощуванні ярої пшениці є підтримання чистоти поля від бур’янів. Тому дуже бажано поєднувати механічний передпосівний обробіток грунту із застосуванням ефективного гербіциду за два тижні до сівби.

Надалі ж практикується традиційний догляд за посівами, причому яра пшениця так само добре реагує на азотні підживлення, в тому числі по листу.

За нашими спостереженнями, минулого року, зокрема, у Харківській, Кіровоградській, Полтавській областях яра пшениця, незважаючи на екстремально посушливі умови, забезпечувала врожайність на рівні озимої пшениці – в районі 40 ц/га. Звісно, що назагал в оптимальних умовах вегетації якісна сортова озимина забезпечить істотно вищу врожайність, за умови належної технології вирощування. Однак у якості страхувального варіанту ярі сорти пшениці можуть бути просто незамінними.   

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1277
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60525
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.