У кормах, призначених для годівлі тварин, ми збалансовуємо необхідні для життя і здоров'я інгредієнти: білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мінерали.

Однак ці елементи не є єдиними інгредієнтами корму. Кормові добавки - дуже численна і різноманітна група як за дією, так і за походженням. Це інгредієнти, які не є необхідними для життя тварин, але їх використання в кормах позитивно впливає на здоров’я тварин, споживання корму, його смакові якості, засвоюваність, фізичну структуру, термін зберігання або навіть запах, повідомляє компані Вибір - Кормові добавки.

Що таке кормові добавки?

Кормові добавки включають: стимулятори росту, кормові ферменти, пробіотичні та пребіотичні добавки (наприклад, органічні кислоти), ароматичні та смакові добавки, консерванти, детоксиканти, кокцидіостатики та цілий ряд рослинних препаратів.

Перша, найефективніша група – це стимулятори росту. Це речовини, які сприяють поліпшенню росту тварин, при цьому зменшуючи споживання корму.

Відкриття в 1929 році Олександром Флемінгом пеніциліну мало велике значення не тільки для здоров'я людини. Антибіотики також відіграють величезну роль у тваринництві. Крім терапевтичних функцій, антибіотики протягом багатьох років використовуються як стимулятори росту. Який був механізм цього явища?

Використання кормових антибіотиків (наразі заборонених у Європі) зменшує популяцію патогенних мікроорганізмів у шлунково-кишковому тракті (особливо E. coli). Результатом було на 5-12 відсотків краще зростання та на 3-8 відсотків менше споживання корму.

Кормові антибіотики найбільш широко використовувалися при вирощуванні моногастричних тварин, хоча вони також могли виконувати роль регулятора процесів бродіння у жуйних тварин. Ефективність дії найбільш яскраво простежується у молодих тварин (через ще несформовану імунну систему), а також у тварин, які утримуються в поганих умовах утримання, у старих приміщеннях, у високій щільності. Причиною виключення стимуляторів росту антибіотиків у Європейському Союзі з 2006 року стало явище стійкості до ліків.

Антибіотики, пробіотики та пребіотики

Назва антибіотика складається з двох слів, що означають «проти» і «життя». Ще однією групою кормових добавок, які позитивно впливають на організм тварин, є пробіотики. Значення цього слова можна перекласти як «на все життя».

Пробіотики - мікроорганізми, присутність яких надає стабілізуючу дію на мікрофлору травного тракту. Існує так званий феномен ефекту зайнятого простору - пробіотичні організми своєю присутністю в травному тракті блокують розвиток інших мікроорганізмів, у тому числі патогенних.

Важливим у застосуванні пробіотиків є час їх застосування – чим раніше, тим краще. Перші дози можна вводити новонародженим, у яких у шлунково-кишквому тракті ще не розвинулися популяції патогенів.

Ще одна група кормових добавок – консерванти та детоксиканти. Корми - це їжа не тільки для тварин. Вони є ідеальним середовищем для розвитку багатьох небажаних мікроорганізмів - бактерій і цвілі. Під час росту цвілі виробляють ряд мікотоксинів (залежно від виду цвілі, найбільш небезпечними є: афлатоксини, зеараленон і охратоксини).

Тварини, яких годували запліснявілим кормом, можуть проявляти ряд симптомів отруєння - від зниження швидкості росту до смерті. Найдешевший і найефективніший спосіб консервування корму - зниження його рН за допомогою органічних кислот - пропіонової, молочної, мурашиної або додаванням молочнокислих бактерій.

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

У Києві відбувся Ukrainian Livestock Summit...

Уже четвертий рік поспіль кожної осені компанія «ПроАгро Груп» проводить Український тваринницький...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1269
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60501
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38181
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.