Ріпак разом із соняшником і соєю є однією з трьох основних олійних культур за обсягом експорту. Посівні площі під ним збільшуються в нашій країні з року в рік. Він має активний попит серед аграріїв через високу прибутковість і стабільно хорошу ціну

На оптимальний розвиток ріпаку та закладання високої врожайності вагомо впливає осінній розвиток. Для входження в зиму та хорошої перезимівлі посівів рослинам потрібно накопичити достатню кількість вуглеводів у тканинах. У цьому процесі ключовими елементами живлення є фосфор і калій, якого рослина найбільше потребує саме в осінній період і використовує близько 30% загального винесення. Тому для цього процесу ключовим питанням постає доступність елементів живлення.

Недостатня біодоступність речовин у ґрунті

Проблемою є низька кількість доступних форм фосфору і калію, бо ці елементи потребують часу, щоб перейти в доступну для рослин форму з мінеральних добрив. Іншим важливим чинником є низький рівень використання поживних речовин із добрив, у середньому цей показник становить 40%, а найгірше те, що решта трансформується в недоступні для рослин форми або втрачається. Розв’язання цієї проблеми може бути в глибині ґрунтових процесів, а саме в діяльності мікроорганізмів, бо саме вони є тим чинником, що може покращити використання поживних речовин із ґрунту й добрив.

Процес взаємодії рослини з ґрунтовою мікробіотою

Рослини завжди покладалися на взаємодію з невидимою для людського ока екосистемою в ґрунті. До нашого втручання в ґрунтові процеси рослини могли отримувати всі необхідні для життя елементи, взаємодіючи з ґрунтовою мікробіотою. Коли ми краще зрозуміємо цей взаємозв’язок, то зможемо зосередитись на тому, що рослини говорили нам весь цей час: мікробний світ є життєво важливим для оптимального росту й розвитку сільськогосподарських культур і, зрештою, для глобального виробництва харчових продуктів.

_________________________

Ґрунтові мікроорганізми здатні вивільняти недоступні елементи живлення з ґрунту й перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Разом мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива

_________________________

Рослини в процесі фотосинтезу виробляють вуглеводи, але вони не можуть вижити завдяки тільки цим речовинам. Вони звертаються за допомогою до мікроорганізмів, виділяючи цукри в ґрунт, які споживає мікробіота і, своєю чергою, доставляє рослинам необхідні елементи живлення. Рослина здатна визначити, якої поживної речовини їй бракує, і виділяє специфічний ексудат (цукор), щоб привабити певні мікроби, що прагнуть видобути цей мінерал. Ці специфічні мікроби створюють бар’єр навколо кореня й вивільняють поживні речовини саме в тому місці, де вони потрібні рослині.

Рис. 1. Урожайність ріпаку, кг/га

Ґрунтові мікроорганізми здатні вивільняти недоступні елементи живлення з ґрунту й перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Разом мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива. Значну частину внесених добрив рослини не поглинають, і вона втрачається даремно. Однак за допомогою ґрунтової мікробіоти добриво здатне перетворюватися на форму, доступну для культур. Крім того, бактерії здатні використовувати надлишок поживних речовин для власного росту й вивільняти їх пізніше. Ми схильні думати, що вносимо добрива для підживлення сільськогосподарських рослин, але ці поживні речовини мають бути перероблені мікроорганізмами, а потім вивільнені рослинами. Мікроби можна уявити собі як міст, що дозволяє добривам потрапляти в рослину.

Новітня технологія Microbial Catalyst®

Компанією Agnition було розроблено та запатентовано унікальну технологію Microbial Catalyst®, яка стимулює ґрунтові мікроорганізми, розблоковуючи ферментативну активність, що сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин і дозволяє зменшувати норми внесення добрив.

Рослини отримують доступ до мікроелементів у ґрунті через симбіотичні відносини з ґрунтовими мікроорганізмами, а саме бактеріями та грибами. Щоб використати можливості цих відносин, важливо мати ефективну аеробну зону, у якій рослини й мікроби можуть працювати.

Рис. 2. Порівняння рослин ріпаку, оброблених Generate® з контролем

Стратегія компанії Agnition полягає в тому, щоб забезпечити ґрунт каталізатором мікробіоти через обробку насіння, рослини або безпосередньо внесенням у ґрунт, щоб максимізувати ефект від цієї взаємодії, що призведе до покращення стану ґрунту й продуктивності рослин. Суть полягає в тому, що це зменшує норму внесення не лише мікроелементів, а й макроелементів.

Зазвичай мікроелементи з добрив лишаються в ґрунті, доки вони повільно надходитимуть саме до рослини. В основу процесу Microbial Catalyst® покладено унікальну технологію SoluMin® (Soluble minerals), що перетворює нерозчинні мікроелементи на форму, яка на 100% розчинна, стабільна й доступна для рослин і мікроорганізмів.

Generate® використовує технологію Microbial Catalyst® для стимулювання притаманних ґрунту мікроорганізмів шляхом активації ферментативної активності, яка сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Наша запатентована хімія, що лежить в основі технології Microbial Catalyst®, працює як ключ до розблокування ферментів і вивільнення поживних речовин, які в іншому випадку лишалися б зв’язаними в ґрунті.

Рослини поглинають Generate® через листкову поверхню, після чого відбувається переміщення поживних речовин до кореневої зони. Generate® дає змогу використовувати поживні речовини, які вже є в ґрунті, або максимізувати внесення раніше доданих добрив.

Практичний досвід використання Generate® на посівах ріпаку

Прикладом ефективності роботи Generate® є його використання на ріпаку в провінції Саскачеван, Канада.

Рис. 3. Порівняння сформованих стручків ріпаку, оброблених Generate® з контролем

Упродовж вегетації рослини, оброблені Generate®, мали краще розвинену кореневу систему, краще гілкувалися й сформували більше стручків. У результаті було отримано приріст урожайності в розмірі 224 кг/га.

Застосування Generate® на ріпаку сприяє:

• Підвищенню зимостійкості рослин;
• Хорошому старту весняної вегетації;
• Збільшенню врожайності;
• Підвищенню вмісту олії;
• Кращому розвитку кореневої системи.

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
web: www.agnition.com.ua
+38 067 270 8778

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1300
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60586
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38250
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.