Що посіяти на кількох гектарах
- Деталі
- Статті
- 350
Український фермер незрідка буває залежним від громадської думки та орієнтується на поточні запити ринку і окремих споживачів. Ми всі чудово пам’ятаємо «азіровську» дорогу капусту, дефіцит гречки і часнику, що добровільно, а іноді навіть примусово змушувало агровиробників відводити більші площі під ці культури. Закінчувалася ця істерія або перевиробництвом певного виду продукції та стрімким її подешевшанням, або ж взагалі ніяк.
У цьому сезоні усі цінові рекорди побила цибуля, котра дійсно і на полицях супермаркетів, і на базарі була просто золотою. Причини такого подорожчання є зрозумілими, оскільки левова частка площ на півдні Україні, де традиційно вирощувалася цибуля, нині або замінована, або ж перебуває під рашистською окупацією.
Внаслідок цього та деяких інших причин, на початку весни спостерігався справжній ажіотаж довкола цибулі. Ціни на неї відчутно зросли і збут цієї продукції був гарантованим. Тому не дивно, що вже зараз чимало власників невеликих фермерських господарств розплановують досить значні площі під цю культуру. Не відстають від них і мільйони власників присадибних ділянок, які відводять під цибулю принаймні пів-сотки городу, а незрідка і значно більше.
Така ситуація може спричинити лише одне – логічне перевиробництво цибулі у цьому році і відповідне падіння цін. Те саме, що спостерігалося із часником та гречкою, а також деякими іншими культурами.
Тому ми не дивуємося, коли запитуючи невеликих фермерів, що вони збираються посіяти, чуємо: кукурудзу… Чому ж кукурудзу, вона ж зараз «ніпочому»? А тому що всі кинулися сіяти сою та ріпаку, ту ж таки цибулю та інші овочі. Отже, кукурудзи буде менше, її легше зберігати, а отже, будемо із якимось прибутком…
Читайте також: Особливості застосування Міравіс® у захисті овочів і картоплі впродовж вирощування
Погодьтеся, очевидна логіка тут є, хоча ми й не наполягаємо саме на кукурудзі. Швидше за все, на тому, що варто таки розкласти «яйця» по різних кошиках.
Поряд із традиційними культурами, власникам невеликих фермерських господарств таки варто звернути увагу на овочі. Морква, капуста, червоний бурячок, той таки часник завжди будуть затребувані на ринку, щоправда не вгадати, що більше, а що менше. Тому варто до якихось класичних польових культур на кшталт кукурудзи, додати 3-4 овочеві культури. Щось із цього та й «вистрелить»!
І нарешті, є таки одна, навіть дві культури, котрі гарантовано будуть дорогими і затребуваними. Це кавуни та дині, і знову ж таки їх висока вартість має вкрай сумне пояснення – вторгнення рашистів. Ціни на кавуни та дині минулого літа були настільки кусючими, що небагато хто із пересічних українців їх встиг і покуштувати. Звісно, що солодких баштанних цього року насадять якомога більше, але є всі підстави вважати, що ціна на них буде досить високою, а попит – вищим, аніж зазвичай.



