Вершкове масло без вершків стало реальністю в Україні. Вже не перший рік після лабораторних досліджень фахівці наводять жахливу статистику – щонайменше дві третини вершкового масла на ринку – це фальсифікат.

Про це повідомляють Факти.

Справжнє вершкове масло – це виключно продукт з молока. І виготовляти його згідно з державним стандартом в Україні дозволено лише чотирьох видів:

  • масло екстра з жирністю вище 80% жиру;
  • масло селянське з жирністю від 72,5% до 79% жиру;
  • масло бутербродне, яке містить від 65% до 71% жиру;
  • масло топлене.

Однак під виглядом вершкового в Україні продають що завгодно, але аж ніяк не справжнє масло. За 200 грам вершкового “Білоруського” масла з жирністю аж 82% просять лише 20 грн.

Читайте також: Ринок землі: названо середні ціни на землю після зняття мораторію

Хоча етикетка запевняє, що це масло з чистих вершків, виконавчий директор Союзу споживачів України пояснює, що це підробка: “Вони зробили символіку Білорусі, але відношення до Білорусі воно ніякого не має. У Білорусі таке б не випустили за такою ціною. Тут зазначили, що це Гомельська область, але це все робиться в Україні”.

На інших ринках українцям теж пропонують “Білоруське” і солодковершкове “Селянське”. Попри солідну упаковку, в його складі майже на 100% рослинний жир.

Це масло виготовляють в Таращанському районі Київської області. Ззовні підприємство схоже на звичайний будинок. Жодних натяків на потужне виробництво, відсутні лабораторії, цистерни з молоком та мийки для молоковозів.

Частину обладнання на підприємстві опломбувала нацполіція. Жінка, яка представилася охоронцем, каже, що була перевірка і виробництво масла на днях призупинили. Попри це, маслом із цього цеху продовжують торгувати у Києві.

Читайте також: На півдні України — картопляний колапс

Для контрасту під Києвом є невелика ферма, де теж роблять вершкове масло. Тут вже замкнений цикл – зі своїми коровами й козами і навіть маленьким музеєм.

Тут є старовинні столові ножі, ємності для зберігання та колекція усіляких приладів, за допомогою яких у старовину готували масло.

Працівниця Надія Трофимівна знає про вершкове масло все, адже займається цим вже 20 років. 

“Якщо дістаєш масло із морозилки і починаєш його намазувати, а воно мажеться на булку, то значить, що це не натуральне масло. Адже натуральному маслу потрібен час, щоб воно розтануло, перед тим, як воно намажеться”, – пояснює Надія Трофимівна.

Річ у тім, що молочний жир швидко застигає, а плавиться повільно. На відміну від жиру рослинного, яким і зловживають.

Оскільки молока в Україні катастрофічно бракує, ціни на масло невпинно ростуть. Чим, власне, і користуються недобросовісні виробники, зваблюючи покупців дешевими підробками. При цьому такі виробники масла кримінальної відповідальності не несуть. Максимум, що можуть зробити –зупинити їхнє виробництво на деякий час.

Для великих молочних гравців – це серйозна проблема, яка невдовзі може обернутися дефіцитом натурального масла.

12 з 168 підприємств України підробляють молочку. Наприкінці 2020 року Антимонопольний комітет оштрафував 10 підприємств на понад 140 млн грн. Несумлінні виробники виготовляли суміші з невідомими складниками і при цьому називали продукт маслом. У деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягав 90-100%.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1290
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60562
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38237
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.