Виробники черешні знизили ціни до мінімуму і часом працюють собі у збиток
- Деталі
- Аграрні новини
- 834
Внутрішній ринок України перенасичений недорогою черешнею, а купівельна спроможність населення низька.
Про це йдеться у матеріалі EastFruit.
«Виробники черешні в Україні працюють собі в збиток. На даний момент нам пропонують купувати черешню з саду максимум по 25-30 грн/кг ($ 0,91-1,10). Ціна реалізації якісної черешні в євротарі на такому ринку як "Столичний" у Києві, на який ми возимо свою продукцію вже кілька років, становить 45-50 грн/кг ($ 1,64-1,83). Але за 50 грн/кг її практично ніхто не купує – ходова ціна це 40 грн/кг ($ 1,46). Пропонується черешня і низької якості по 30 грн/кг ($ 1,28)», – каже агроном ТОВ «Аврора» Євгенія Никитюк.
Вона пов'язує дану ситуацію виключно з низьким споживчим попитом.
«На зниження купівельної спроможності, на мою думку, негативно вплинули карантинні обмеження, що вводяться в Україні в різні періоди з початку пандемії коронавірусу. При цьому, черешня – це продукт не першої необхідності в очах споживача, який в нинішній ситуації набуває більше овочів "борщового набору" – цибуля, картопля, морква, помідори. При цьому трохи більше набувають суницю садову через її більш доступну ціну – 35-40 грн/кг ($ 1,28-1,46) », – зазначає вона.
Виробники черешні підкреслюють, що на ринку склалася парадоксальна ситуація: фермери опустили ціни до мінімуму і часом працюють собі в збиток, а перекупники закуповують невеликі обсяги, але реалізують черешню по вдвічі більшими цінами.
Зазначається, що єдина надія виробників черешні на сьогодні – пізні великоплідні сорти.
«Це продукція високої якості, яку ми можемо експортувати. Тому ми трохи розвантажимо внутрішній ринок, але завалимо експорт. Сьогодні ціна нижче, ніж в минулому році, але нижче і якість, тому що в минулому році не було таких природних катаклізмів», – зазначає Євгенія.
Як зауважила міжнародний консультант ФАО Катерина Звєрєва, на внутрішньому ринку багато черешні низької якості, внаслідок цього попит на неї недостатньо високий.
«Через тривалі дощі в червні черешня старих сортів розтріскувалася і гнила. Така ситуація була характерна і для південних регіонів України, і для Сходу країни», – каже експертка.



