На Закарпатті вже 5 років поспіль фермерам вдається вирощувати найсмачніші буряки. Що дивно, справа тут не в сорті та не у спеціальних підживленнях, а у звичайному поливі.

Закарпатські фермери вже давно зрозуміли, що правильний полив буряків відіграє основну роль у визначенні смаку плоду – він стає солодким та соковитим незалежно від сорту та внесення добрив. Основним завданням було знайти той самий баланс вологи, який сприятиме нормальному розвитку коренеплоду. Для цього фермери уважно стежили за своїми посадками буряків і точно визначали, коли вологи недостатньо і коли поливу було надто багато і вже на місці скоригували графік подачі води.

Отже, якщо листя буряків стає млявим і сірувато-зеленим, коренеплоди помітно уповільнюються в зростанні і їх смак стає гірким, то води недостатньо.

А якщо ґрунт після поливу ставав липким і холодним і в такому стані перебував протягом кількох днів, листя буряків змінювало колір на мляво-зелений з жовтими прожилками, коренеплід ставав пустотілим із чорними плямами всередині з ознаками гнилі, то це означає, що для рослини занадто багато води.

А тепер розберемо докладно, як правильно поливати буряк, щоб він давав хороший та якісний урожай упродовж багатьох років?

  • До появи перших сходів буряки поливають через день невеликими порціями, щоб не пересихав верхній шар ґрунту.
  • Після появи перших 3-4 справжніх листків полив скорочується до одного разу на тиждень. Якщо на вулиці стоїть спека, то полив проводять кожні 3-4 дні.
  • За 2-3 тижні до збирання врожаю подачу води рослині починають поступово скорочувати, щоб коренеплоди не ставали водянистими.


Норма поливу буряків становить приблизно 10 л води на 1 м2 грядки. При цьому потрібно дотримуватися певних правил – вода повинна бути теплою і відстояною. Полив буряка виробляють під корінь, а не на листя. Інакше є ризик зараження грибковими захворюваннями. Після того, як зробили полив, грядку бажано пропушити і замульчувати, щоб зберегти вологу на більш тривалий термін і не утворювалося кірки.

 

Пише sensatsiya.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1317
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60620
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38270
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.