Для підзимового посіву годяться не тільки часник та цибуля. Цілий ряд овочів чудово переносить зиму у ґрунті, а з приходом тепла дає врожай на декілька тижнів раніше.

Кожен городник знає про висадку озимого часнику та цибулі. Втім, окрім цих культур, є ще овочі та зелень, які можна залишити на зиму на грядці або посіяти восени (так названий підзимовий посів), і вони дадуть врожай набагато раніше, ніж ті, що висаджуються навесні.

До таких культур належать різноманітна зелень як шпинат, щавель, петрушка, селера, кріп та деякі види салату. Але серед них спокійно можуть зимувати і деякі коренеплоди та овочі, які дають ранній урожай, наприклад, хрін, ревінь, пастернак, морква, та деякі сорти буряка. Також добре переносять підзимовий посів і деякі види капусти (пекінська, броколі та цвітна).

Як правильно підготуватися до підзимового посіву? 

Секрет підзимового посіву полягає у правильній підготовці ґрунту та дотриманні термінів. Грядку готують заздалегідь, зазвичай за 2-3 тижні до посіву. Ґрунт має бути пухким і родючим, тому городники обов’язково вносять органічні та мінеральні добрива (переважно фосфорно-калійні), щоб забезпечити рослинам харчування на весну.

Головне правило — посіяти насіння безпосередньо перед настанням стійких морозів, а температура ґрунту повинна бути від +2 градусів до 0. Це потрібно, щоб насіння не встигло прорости восени. В Україні це зазвичай друга половина жовтня, або початок листопада.

Насіння висівають у сухий ґрунт і трохи густіше, ніж навесні, а борозенки роблять трохи глибшими. Потім грядку обов’язково мульчують товстим шаром сухого листя або соломи, а от з тирсою краще були обережним, адже вона може давати зайву вологу, особливо після дощів.

І як тільки навесні сходить сніг і ґрунт прогрівається, насіння швидко прокидається і починає рости. А щодо зелені, її взагалі не треба повторно сіяти, треба лише зрізати листя, заливши по 3-5 см над землею і вкрити шаром мульчі, аби коріння не вимерзло.

 

Пише noviydoctor.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1272
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60513
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38196
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.