За даними ФАО ООН, ціни на м’ясо з початку року виросли майже на 10%, зокрема у серпні середній індекс цін на м’ясо ФАО, який враховує ціни на яловичину, свинину, птицю та баранину, склав майже 128 пунктів, що є рекордно високим показником з моменту створення індикатора три десятиліття тому. Найбільше виросли ціни на яловичину та баранину, тоді як ціни на свинину та птицю залишалися майже незмінними.

Експерти ФАО ООН вважають, що підвищення цін обумовлене поєднанням дефіциту пропозицій м’яса у кількох великих країнах-експортерах та сталим світовим імпортним попитом. Також на ціни впливають спалахи хвороб тварин, напруженість та невизначеність у світовій торгівлі на тлі торгових війн, кліматичні зміни та екстремальні погодні явища, що впливають на весь ланцюг виробництва.

Щоб захистити себе від коливань ринку та можливих збоїв у поставках деякі імпортери створюють запаси м’яса.

Ціни на яловичину виросли не лише через скорочення поставок з Бразилії та США, але й через інші фактори, зокрема високу вартість енергії, робочої сили, транспортування та кормів для ВРХ. До цього слід додати високі відсоткові ставки, які збільшують витрати підприємців на отримання фінансування.

Крім того, в багатьох країнах ринок був зосереджений у руках кількох великих м’ясопереробників, які мають значну ринкову владу, що обмежує конкуренцію та посилює можливості ціноутворення.

Все це відбувається на тлі невизначеності щодо торговельної політики, такої як запровадження тарифів, санітарних обмежень у деяких країнах чи зміни торгових угод, зазначають у ФАО.

Останніми роками поставки яловичини зі США суттєво скоротилися. Поголів’я ВРХ в країні зараз найнижче за останні 70 років, хоча й почали з’являтися ознаки того, що корови все менше вирушають на забій, щоб відновити втрачене поголів’я в рамках процесу, відомого як збереження тварин. Цикли розмноження та зростання худоби потребують часу, тому відновлення чисельності тварин можливе приблизно у середині 2027 року.

Бразилія, провідний експортер яловичини, також повільно переходить до етапу збереження великої рогатої худоби (для стимулювання розведення) з метою відновлення її постачання в майбутньому.

Вартість бразильської яловичини виросла завдяки високому світовому попиту, який компенсував скорочення доступу на ринок США після того, як президент Дональд Трамп запровадив 50% тариф.

Якщо поглянути на світову ситуацію, можна побачити, що ціни на яловичину різко зросли в багатьох частинах світу.

За даними Всесвітнього звіту з яловичини (WBR), у вересні ціна на відгодованого бика або бика на забій виросла порівняно з вереснем минулого року в ЄС на 54%, у США - на 33%, в Бразилії - на 26%, у Мексиці - на 17%.

Це не означає, що кінцева ціна, яку платять споживачі, зросла в тій же мірі, оскільки на неї впливають багато інших факторів у виробничому ланцюжку, такі як обсяг імпортованого м’яса, податки, вартість транспортування, структура ланцюжка поставок і рівень конкуренції між переробниками м’яса і роздрібними торгівцями.

 

Пише graintrade.com.ua.

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

У Києві відбувся Ukrainian Livestock Summit...

Уже четвертий рік поспіль кожної осені компанія «ПроАгро Груп» проводить Український тваринницький...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1267
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60496
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38171
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.