Американські переробники свинини опинилися в центрі низки гучних розслідувань і судових справ, які привернули увагу як громадськості, так і регуляторів. Компанії стикаються одночасно з трьома проблемами — маніпуляціями з цінами, використанням нелегальної дитячої праці та ризиками для безпеки працівників на виробництві.

Найбільша у США справа про змову на ринку свинини

Наймасштабніший в історії США судовий процес щодо змови на ринку свинини добігає кінця. Суд зобов’язав компанію Tyson Foods виплатити 85 млн доларів США у межах колективного позову споживачів. Слідство встановило, що Tyson разом з іншими великими переробниками — зокрема Smithfield Foods, JBS, Hormel Foods — змовилися обмежити пропозицію та штучно підвищити ціни на свинину.

Tyson стала останньою компанією, що погодилася на мирову угоду. Раніше Smithfield вже виплатила 75 млн доларів, а решта компаній уклали схожі домовленості. За даними Reuters, позови подали десятки торговельних мереж (зокрема Kroger), ресторанів (серед них McDonald’s), а також харчові виробники та дистриб’ютори. Аналогічні судові справи щодо фіксації цін на яловичину, курятину та індичку розглядаються у кількох федеральних судах.

Незаконна дитяча праця у м’ясопереробці

Проблема використання нелегальної робочої сили в американських м’ясопереробних підприємствах існує роками. Компанії часто наймають мігрантів та неповнолітніх без документів, адже ця робота важка та низькооплачувана.

У вересні 2025 року Міністерство праці США підтвердило, що з 2019 року на заводі Seaboard Triumph Foods у місті Сіу-Фолс (штат Айова) працювали неповнолітні працівники, які виходили на нічні зміни.

Хоча арешти та депортації нелегальних мігрантів у США тривають, м’ясопереробні підприємства залишаються поза основною увагою уряду, що дає змогу компаніям і надалі ігнорувати трудові стандарти.

Небезпечні умови праці на виробництві

Ще одна проблема, яка неодноразово порушувалася профспілками, — це підвищення швидкості конвеєрних ліній у свино- та птахопереробних цехах.

Як повідомляють місцеві ЗМІ у Вісконсині, після змін у законодавстві навесні 2025 року багато підприємств збільшили темпи переробки тварин, посилаючись на “модернізовану систему інспекції”. Тепер частину функцій з контролю туш передано від федеральних інспекторів до працівників компаній, що викликає занепокоєння через ризики для безпеки людей і благополуччя тварин.

У березні Міністерство сільського господарства США оголосило про спрощення системи інспекцій, нібито щоб зменшити навантаження на м’ясну промисловість. При цьому Служба безпеки харчових продуктів та інспекцій скасувала вимогу подавати дані про виробничі травми, заявивши, що “немає прямого зв’язку між швидкістю переробки та рівнем травматизму”.

Наслідки для галузі

Попри спроби великих корпорацій дистанціюватися від звинувачень, експерти зазначають, що репутаційні втрати для м’ясної індустрії США величезні. З одного боку, судові розслідування демонструють монополізацію ринку та змови проти споживачів, а з іншого — соціальні проблеми: небезпечну працю, експлуатацію мігрантів і дітей.

За оцінками аналітиків, нинішні скандали можуть стати поштовхом до жорсткішого контролю та регуляції галузі, однак історія показує, що без системних змін урядові заходи часто залишаються формальністю.

 

Пише pigua.info.

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

У Києві відбувся Ukrainian Livestock Summit...

Уже четвертий рік поспіль кожної осені компанія «ПроАгро Груп» проводить Український тваринницький...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1267
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60496
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38170
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.