Професорка “Житомирської політехніки” Олена Уваєва вирощує гігантську прісноводну креветку в домашніх умовах – створила спеціальні умови для життя креветок і займається їх розмноженням. Окрім суто наукового аспекту, дослідниця також цікавиться розробкою технологій, які можуть здешевити цей вид креветок для українців.

Про це повідомляє suspilne

Суспільному Олена Уваєва розповіла, що понад два роки розробляє технологію вирощування на Поліссі гігантських креветок, природнім середовищем проживання яких є Мала Азія.

“Батьківщина креветок – це тропічний клімат, це 28 градусів і, зрозуміло, що в наших умовах треба, щоб в акваріумі був нагрівач. Вирощування цих креветок в наших умовах є специфічним. Хоча сам вид є прісноводним, але личинки вирощують у морській воді. Досить непросто штучно створити таке середовище, щоб вони росли і розвивалися. 5-6 місяців – і ми вже маємо креветку товарного виду. Для порівняння: нашим прісноводним ракам треба 2-4 роки, щоб там вже було що їсти”, – каже Олена Уваєва.

Крім суто наукового інтересу, науковиця має і практичну зацікавленість у вирощуванні креветок.

“На сьогодні київські ресторани закуповують один кілограм гігантської креветки за 1200 гривень. Як на мене, це дуже велика ціна для пересічного житомирянина. Тому науковці працюють над тим, щоб здешевити цю креветку”, – каже Олена Уваєва.

Одним із напрямків наукових досліджень Олени Уваєвої є розробка рецептури кормів для креветок. За її словами, корм має містити не менше 30 % білка. Білок має бути збалансованим і якісним, а ціна на нього – доступною.

Науковиця каже, що нині в різних областях України – Миколаївській, Одеській, Київській – є потужні креветкові ферми. Але ціна на креветки все одно лишається високою.

“Хотілося б, щоб українці могли собі дозволити такий якісний продукт – свіжі креветки без антибіотиків і стимуляторів росту”, – каже Олена Уваєва і додає, що і надалі продовжуватиме роботу в цьому напрямку.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1277
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60525
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.