13 жовтня Рада ЄС має ухвалити рішення про перегляд тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.

Про це заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час третього щорічного експортного форуму "Український експорт: крізь терни до ЄС".

"Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торгівельних преференцій", – повідомила вона.

За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. "І, як очікуються, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення", – додала Підласа.

Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. "Планується нова угода щодо додаткових квот – і це є ознакою більш преференційного ставлення до України", – підтвердив він.

В уряді раніше вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.

Йдеться про так звані "нульові тарифні квоти", тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав.

Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшиться від показників 2021 року таким чином:

  • мед - 583,3%
  • цукор -  500%
  • оброблений крохмаль - 500%
  • ячмінна січка та крупа,зернові, оброблені іншим чином - 435,8%
  • висівки, лузга та залишки - 386%
  • сухе молоко - 308%
  • яйця - 300%
  • солод - 250%
  • оброблені томати - 250%
  • перероблені цукрові продукти - 250%
  • крохмалі - 244%
  • вершкове масло - 233,3%
  • овес - 192,5%
  • кукурудза - 153%
  • молоко, вершки, згущене молоко - 150%
  • часник - 150%
  • інші цукри - 150%
  • сік яблучний - 150%
  • продукти з обробленого вершкового масла - 150%
  • цукрова кукурудза - 150%
  • манітол-сорбітол - 150%
  • перероблені зернові продукти - 150%
  • цукрові сиропи - 135%
  • м’ясо птиці - 133,3%
  • пшениця - 130%
  • етанол - 125%
  • ячмінь - 122,2%

 

Пише eurointegration.com.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1274
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60516
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38198
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.