Секрет доброго зберігання капусти, як виявляється,— не в датах, а в уважному погляді городника. Хто збирає її вчасно, той восени живе без хвилювань щодо прогнозу погоди.

Багато хто у питанні строків збору капусти орієнтується на календар чи народні прикмети, та досвідчені городники кажуть: головне — дивитися на сам качан і стан грядки. Особливо уважним треба бути тоді, коли осінь примхлива, з дощами чи спекою, бо саме погода диктує, чи варто залишати капусту ще в полі, чи краще зняти негайно. Коли збирають різні сорти

Зазвичай ранні сорти збирають вже у червні-липні, як тільки качани набирають щільність. Середньостиглі сорти дозрівають у серпні-вересні. Ну а пізні сорти знімають у жовтні, коли ночі вже прохолодні. Але строки — це ще не все. Погода часто вносить свої корективи, і саме вона підказує, чи варто залишати капусту на грядці довше.

Хвороби, які змушують поспішати

Якщо качани ушкоджуються, краще не чекати календарних строків, а зрізати врожай одразу. Найчастіші проблеми:

  • Сіра гниль - з’являється після затяжних дощів. На листі та качанах видно бурі плями з сірим нальотом. Така капуста не долежить, тому її варто зняти й використати в першу чергу.
  • Фузаріозне в’янення - при спекотній погоді качани жовтіють і мляво повисають. Чекати, що вони наберуть вагу, марно. Зрізайте й використовуйте для тушкування чи маринування.
  • Кіла капусти - ґрунтова хвороба, що викликає нарости на коренях. Якщо кущ захворів, качан починає дрібніти й перестає рости. Його теж варто зняти раніше, ніж інші.
  • Слизистий бактеріоз - у вологу теплу осінь качани починають розм’якшуватись і неприємно пахнути. Такі рослини на зберігання не годяться, але врятувати частину врожаю можна швидким збиранням.

Головне правило збирання. Здорові качани завжди тримають до моменту, коли вони щільні й пружні, а нічні температури вже стабільно низькі, але без різких заморозків. Якщо ж з’явилися ознаки хвороби — не чекайте жовтня чи листопадових термінів, зрізайте негайно. Ліпше прибрати трохи недозрілу капусту, ніж потім викидати зіпсовану.

 

Пише noviydoctor.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1274
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60516
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38198
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.