Ціни на яйця в Україні поступово набирають обертів останні чотири тижні і продовжать рости далі.

Про це повідомив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Однак, за його словами, подорожчання буде поступовим, без різких стрибків, що обумовлено достатньою пропозицією і низькою купівельною спроможністю населення.

"На сьогодні оптово-відпускні ціни фабрик знаходяться в межах 43-45 гривень за десяток, що з націнками торговельних мереж робить яйця найбільш доступним тваринним білком для споживачів", – зазначає Карпенко.

Починаючи з середини серпня відпускні ціни поступово зростали, що загалом додало до ціни близько 20% проти початку серпня.

Наскільки можуть зрости ціни на яйця

"На ринку яєць завжди було непросто прогнозувати ціноутворення, а тим більше сьогодні. Спрогнозувати, як будуть змінюватися статті собівартості виробництва яєць наразі досить складно, оскільки постійно спостерігається ріст вартості складових", – каже Карпенко.

Ще одним важливим фактором зміни цін експерт називає попит кінцевих споживачів, який також може досить динамічно змінюватися.

"В подальшому на ціноутворення будуть впливати як фактори росту складових собівартості, так і ринкові, під дією яких можливе як і подальше зростанні цін, так і їх зниження", – додає спікер.

При цьому він зазначив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва – близько 50%. Так, найдешевші яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов’язано із збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону харчування та умов зберігання яєць в теплий період. Із зменшенням виробництва яєць в домогосподарствах в осінньо-зимовий період збільшуються ціни виробників.

"На сьогодні на ринок яєць починає впливати сезонний фактор, що викликано збільшенням попиту на промислові яйця із зниженням температури. Відповідно спостерігається поступове зростання цін виробників", – констатує Карпенко.

Але фактор сезонності може спрацювати не завжди. Наприклад, після сезонного зниження цін в травні відпускні ціни протягом літа були досить стабільними, а не просіли, що не характерно для цього періоду, зазначає експерт.

"Основним фактором, який мав вплив, був експорт. Його збільшення сприяло встановленню рівноваги попиту і пропозиції на ринку та відносно стабільному ціноутворенню на ньому", – пояснює директор СПУ.

Яка ситуація з виробництвом яєць в Україні

Ринки продукції птахівництва в Україні залишаються профіцитними, при цьому виробництво значно перевищує внутрішнє споживання, підкреслює наш співрозмовник.

"На сьогодні реальність така, що будь-які фактично вироблені обсяги продукції мають бути експортовані в тому чи іншому вигляді. Навіть зараз ринок яєць збалансований лише завдяки експорту, обсяги якого становлять близько 40% від внутрішнього виробництва. Будь-яке скорочення експортних поставок тисне на ринок і призводить до зниження відпускних цін", – коментує Карпенко.

Зазначимо, що стан галузі наразі стабільний. Внутрішнє виробництво яєць повністю відновилося після скорочення поголів’я на початку повномасштабної війни в 2022 році завдяки привабливій ціновій ситуації як на ринку України, так і на зовнішніх ринках.

"Внутрішнє споживання скоротилося зі зменшенням населення, але компенсувався підвищеним попитом зовнішніх ринків, в першу чергу країн ЄС, в яких і населення збільшилось, і скоротилося виробництво через спалахи пташиного грипу", – резюмує директор СПУ.

Ціни на яйця в супермаркетах України

  • Десяток курячих нефасованих яєць С0, тобто столових курячих яєці вищої категорії, в Varus продають за 55,9 гривні.
  • В Сільпо десяток курячих яєці категорії С1/С0 коштує 49,9 гривні.
  • А от десяток яєць С1 вагою 60 г можна придбати в Novus за 46,9 гривні.

 

Пише unian.ua.

 

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1276
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60525
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.