В Україні у цьому році спостерігається зростання посівних площ під картоплею та збільшення врожайності, однак на гуртових ринках ціни залишаються помірними.

Середнє збільшення площ під картоплею цього року становить близько 20%. Це відбулося здебільшого за рахунок окремих великих або середніх господарств, які розширили виробництво після високих цін минулого сезону, повідомила виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Ольга Самойліченко в коментарі Укрінформу.

Разом зі збільшенням площ аграрії нині фіксують кращу врожайність порівняно з минулим роком, однак більшість господарств ще не завершили збирання: викопано лише половину площ, тож остаточні оцінки – передчасні.

«Частина виробників уже називає цифру до 30% приросту порівняно з минулим роком, тобто цьогоріч врожай гарний – кращий за торішній, однак казати остаточно поки зарано. Але врожай гарний не лише в Україні, а й у Європі. Це створює надлишок на ринку та тиск на ціну», – зазначила Самойліченко.

Станом на 12 вересня ціни на картоплю на гуртових ринках залишаються стабільними. Зокрема, на ринку «Шувар» у Львові вона коштує 12,5 грн/кг, на «Столичному» в Києві – від 12 до 15 грн/кг. Для порівняння, у вересні торік ціни коливалися в межах на схожому рівні.

Експертка наголосила, що найвигідніший період для закупівлі – кінець вересня – середина жовтня. У цей час ціна найнижча, адже багато фермерів змушені реалізовувати врожай відразу після викопування через відсутність сховищ. Водночас, у міру завершення збирання та настання холодів вартість може зрости.

В УАВК наголошують, що ситуація на ринку залежить не лише від українського врожаю, а й від імпорту.

«У нас уже є інформація, що перші фури з польською картоплею перетинають кордон. Їхня експортна ціна – близько 6 грн/кг, що нижче за українську, тож продукція може бути конкурентною навіть з урахуванням логістики», – сказала Самойліченко.

Крім того, виробництво картоплі в країні залишається вразливим до погодних умов через нестачу систем зрошення. Якщо в деяких країнах Європи картоплю поливають навіть після дощу, то в Україні і з водопостачанням – складно. Навіть стабільне зрошення в районах великих річок, як-от Дніпро, стикається з проблемами вартості електроенергії або великою кількістю бажаючих зрошуватися з одного каналу, пояснила фахівчиня.

Ще одним фактором є залежність від імпортного насіннєвого матеріалу. У 2024 році близько 50% насіннєвої картоплі було ввезено з Німеччини, майже 35% – з Нідерландів, ще понад 10% – з Польщі. В Україні лише два виробники мають власні сорти української селекції.

Зараз фермери активно збирають урожай, побоюючись прогнозованих опадів, які можуть ускладнити роботи.

«Як тільки підуть опади і сильні заморозки, картоплю не буде де зберігати, тож ми побачимо зменшення пропозиції на ринку. Частину картоплі, яка не буде реалізована, просто не зможуть зберігати – і тоді вона зникне з ринку. Взимку ж ми з великою ймовірністю повернемося до імпортної продукції, оскільки картоплесховищ все ще катастрофічно не вистачає», – підсумувала Самойліченко.

 

Пише east-fruit.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1296
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60578
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38246
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.