На Кіровоградщині збирають врожай ґрунтових овочів. Їх цьогоріч посадили на 100 гектарів більше, ніж торік. Збільшення площ і дощі у липні й серпні сприяють збільшенню врожаю. Вирощеного не лише вистачає для потреб жителів регіону, овочі продають в інші області.

Про це розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

За її інформацією, нині зібрали 66% овочів із запланованих обсягів.

"Торік з площі 18 тисяч гектарів ми зібрали 250 тисяч тонн овочів. Цьогоріч планується більше за рахунок урожайності та збільшення площі до 18 тисяч 100 гектарів. Очікуємо – 260 тисяч тонн овочів".

У господарстві міста Новоукраїнка Кіровоградської області на 80 гектарах вирощують огірки, помідори, перець, баклажани, буряк, капусту, цибулю та моркву. Нині збирають буряк, розказав агроном Олександр Богоріл. З його слів, на відміну від посушливого минулого року, цьогоріч дощі у липні і серпні дозволять зібрати кращий врожай овочів. Планують мати до 40 тонн буряка з гектара – на три більше, ніж торік.

"Збираємо вибірково, той, що крупніший, а менший ще набере масу. Основний сезон у нас буде в кінці вересня, коли він піде в ціні. Нині продаємо буряк по 8-10 гривень за кілограм, торік у вересні, через менший врожай, його ціна доходила до 20-ти".

Болгарський перець висадили з розсади в кінці травня, коли минули заморозки, сказав агроном. Цьогоріч він менший за розміром, ніж торік.

"Після висадки розсади були низькі температури і ми тут вже ніяк не могли зарадити, тому перець невеличкого розміру. Це, мабуть, і відобразиться на врожайності, але ми не втрачаємо надії, будемо збирати до заморозків".

Через менші обсяги болгарський перець коштує дорожче, ніж минулого року, пояснила менеджерка господарства Тетяна Поставочкіна. Нині ціна за кілограм складає 50-60 гривень, торік була в межах 35-45 гривень.

"Інша ситуація з врожаєм салатного перцю, тому що він краще переносить коливання температур. Цьогоріч маємо гарний та якісний врожай, тому, звісно, його ціна падатиме. Перець буде коштувати в межах 18-22 гривень за кілограм. Торік був дорожчий – 25-30 гривень за кілограм".

Більше місяця у господарстві збирають баклажани. Зі слів Олександра Богоріла, врожайність складає 40 тонн. Баклажани висаджували після заморозків у травні. Цей овоч – теплолюбний, тому важливо, щоб під час формування плодів нічна температура була не нижчою 15 градусів.

"Ціна на баклажани коливається від 15 до 20 гривень за кілограм. В принципі вона така ж, як і торік, через сприятливі погодні умови", – сказала Тетяна Поставочкіна.

Овочі продають покупцям з Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської областей та на захід України.

З чотирьох до семи гектарів цьогоріч збільшили площі під помідори у господарстві з Кропивницького району. Частина розсади загинула під час заморозків на ґрунті наприкінці квітня, у травні її пересаджували. Місяць тому почали збирати і продовжують досі, сказав керівник Геннадій Тактаров.

"Весна та навіть початок літа були прохолодні. Збір врожаю відтермінувався десь приблизно на місяць. Нині за врожайність ще рано говорити".

За словами керівника господарства, помідори продають на ринки і у супермаркети Кропивницького по 20 гривень за кілограм – на п'ять дешевше, ніж торік. Вперше посадили огірки.

"Огірки потрапили під мороз і тому врожай був не дуже. Це в нас вже друга посадка, але через холодні ночі та перепади температури вони трохи хворіють".

Весняні заморозки на ґрунті показали, що на Кіровоградщині краще садити овочі після 10-го травня, розповів доцент кафедри землеробства Центральноукраїнського технічного університету Микола Ковальов. Щоб уникнути втрат врожаю, порадив змінити технологію вирощування.

"Стосовно вирощування розсади, потрібно використовувати все ж таки більше закритого ґрунту, тобто, теплиці та тунелі. Потім треба переглянути сортовий та гібридний асортименти та вибирати більш стійкіші. Ще один нюанс, який ми побачили в цьому році: томат, краще вибирати сорти детермінатного типу, тобто, коротенькі, кущові".

За словами Валерії Фурманової, овочів, які зберуть на Кіровоградщині, вистачить для потреб жителів області, які споживають щороку до 190 тисяч тонн.

 

Пише suspilne.media.

 

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1296
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60578
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38246
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.