Неподалік від Одеси, у невеликому селі Кудрявка, Олександр Доброжанський — ветеран ЗСУ, фермер і сировар — знайшов своє нове життя. Після кар’єри в місті, війни та трьох контузій, він змінив бетон на землю, ділові костюми на фермерський одяг, і заснував крафтову сироварню.

Олександр пішов добровольцем на фронт у 2014-му. Коли повернувся після участі в бойових діях, прийняв рішення — залишити життя в Одесі. Попри успішну кар’єру до війни та дві квартири в місті, він обрав спокій і сім’ю.

“Війна розставляє всі цінності на свої місця. Я зрозумів, що життя 24/7 із родиною цінніше за ті тисячі доларів зарплати. Я хочу прокидатися поруч із дружиною та жити без поспіху. Тому вирішив: ми не повертаємося у квартиру в Одесі, а починаємо налагоджувати своє життя в селі”, — розповідає Олександр.

Олександр називає свої сири “брутальними”. У його сховищах — близько 2,5 тонни продукту, від копчених сирів на щепі черешні до старих чеддерів, що кришаться, як пармезан.

“Я не знаю, який сир вийде, коли заливаю молоко у каструлю. Відчуваю природу зерна, і на це впливає все — від тиску повітря до настрою сировара”, — пояснює він.

Частину рецептур Олександр вивчив у пастухів Каталонії, інші — у Швейцарії, Франції, Італії, Нідерландах.

“Ми варимо всього два типи сиру — твердий і пліснявий. Молоко зранку — сир зранку. Без охолодження, стабілізаторів чи хлориду кальцію. Як це робили 300 років тому”, — пояснює сировар.

Попри плани працювати на міста-мільйонники, основними клієнтами Олександра стали села та містечка. А найбільше продаються — плісняві сири.

“Українці — гурмани. Вони розуміють смак. Перший ляпас мені, як людині, яка звикла до аналітики та прогнозування — це те, що плісняві сири розходяться краще за тверді. Другий — це те, що більше продажів не у великих містах, а в маленьких містечках і селах”, — зізнається сировар.

 

Пише seeds.org.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1301
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60593
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38251
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.