Експерти розповіли, як правильно зібрати насіння томатів
- Деталі
- Аграрні новини
- 384
Як правильно заготовити насіння томатів на наступний сезон. Багато господинь цікавляться цим питанням, адже власне насіння завжди краще за покупне.
Досвідчені городники радять збирати насіння тільки з сортових томатів. Гібриди для цієї мети не підходять, бо їхні смакові якості не відповідають материнському зразку. Найкращі результати дає збір насіння з нижніх китиць – першої та другої. Саме ці насінини вважаються найбільш продуктивними, вони краще сходять і зберігають сортові властивості.
Для заготівлі вибирають стиглий плід, який повністю відповідає сортовому опису. Рослина обов’язково має бути здоровою, щоб не передавати захворювання майбутнім саджанцям. Якщо ви рідко буваєте на дачі, але хочете зібрати власне насіння, не біда – просто виберіть почервонілий або пожовтілий плід (залежно від сорту), привезіть додому і покладіть на підвіконня. За пару днів він дозріє і стане придатним для заготівлі насіння.
Існує два основних способи заготівлі насіння томатів.
Перший – експрес-метод: розрізаємо помідор, дістаємо насіння, промиваємо під водою і кладемо сушитися. Але цей спосіб має недолік. Кожна насінина покрита прозрачною оболонкою, яка після висихання стає твердою. Вона заважає проростанню – майбутнім росткам доведеться долати додаткову перешкоду. Саме тому іноді з’являються сходи з пошкодженими сім’ядольними листочками.
Набагато кращий результат дає другий спосіб – заготівля насіння шляхом зброджування. Під час цього процесу додаткова оболонка чудово руйнується. Хоча це займає трохи більше часу, але результат виходить набагато кращий – отримуємо чисте і красиве насіння.
Процес зброджування виконуємо так: розрізаємо помідор навпіл (якщо він невеликий) або поперек (якщо великий – так зручніше вибирати насіння). Беремо будь-яку ємність – рюмку для невеликої кількості насіння або стакан чи банку для більшої кількості. Звичайною чайною ложкою вибираємо всю м’якоть разом із соком у стаканчик. Не шкодуйте сік – він потрібен для того, щоб насіння добре плавало і бродило.
Вибираємо все ретельно, бо насіння в помідорі зазвичай небагато. Ніякої додаткової води доливати не потрібно. Стаканчик накриваємо серветкою і залишаємо на пару днів при кімнатній температурі, але не на сонці і не в спеці. Почнеться процес бродіння. Щоб на поверхні не з’явилася цвіль, періодично струшуємо ємність.
Через два дні процес зброджування завершується – насіння опускається на дно, а м’якоть починає відділятися і світлішає. Тепер насіння готове до промивання. Промиваємо дуже просто: виливаємо вміст у ситечко, вмикаємо воду і під проточною водою добре перемішуємо пальцем. Оболонка, що перебродила, легко змивається за кілька секунд.
Після промивання насіння потрібно висушити. Можна використовувати паперові рушники, туалетний папір або газету, але до них насіння прилипає і потім важко відривається. Зручніше всього використовувати звичайні пластикові тарілки – до них нічого не прилипає, все чудово сушиться і не займає багато місця.
Висипаємо насіння на тарілку і розподіляємо в один шар. Спочатку це складно зробити, але через хвилин двадцять, коли насіння трохи підсохне, його можна акуратно поправити. Сушимо при звичайній кімнатній температурі, але не на сонці, п’ять-сім днів.
Готове насіння пакуємо в паперові конвертики або пакетики, обов’язково підписуємо назву сорту (бо в голові нічого не запам’ятовуємо) і зберігаємо в прохолодному сухому місці. Таке насіння зберігає схожість кілька років і дасть чудовий урожай.
Пише noviydoctor.com.



