Кожного сезону городники замислюються, куди дівати купу бадилля з кабачків та огірків. Одні без вагань кладуть її в компост, аби навесні отримати корисне добриво. Але тут є як плюси, так і мінуси.

Щороку після збирання врожаю на городі залишається ціла купа бадилля від огірків та кабачків. У багатьох городників одразу виникає питання — а чи можна все це добро відправити в компостну купу, щоб наступного року мати корисне добриво? Здавалося б, тут логіка проста, раз ці рослини виросли на грядці, значить, їхні рештки теж мають повертатися в землю. Але тут є свої нюанси.

У бадиллі огірків та кабачків дійсно багато поживних речовин, які після перегнивання перетворюються на непогане органічне добриво. Це азот, калій, кальцій та інші мікроелементи, які зроблять землю більш родючою. Тому з цієї точки зору, це очевидний плюс.

Проте є й “зворотний бік медалі”. Огірки та кабачки часто страждають від грибкових хвороб. Найпоширеніші серед них, це борошниста роса, пероноспороз, різні гнилі, навіть і фітофтора буває. Збудники цих хвороб легко зберігаються на ботві, а якщо вони потраплять у компост, інфекція може “переїхати” на наступний врожай, і їй навіть не будуть страшні морози взимку.

Саме тому городники радять уважно оглядати бадилля перед тим, як класти його в компост. Якщо воно чисте, без білих нальотів, темних плям чи слідів гнилі, то можна сміливо подрібнити та перемішати з іншими відходами.

У компостній купі завжди має бути різноманітність, і овочеві рештки з кухні, і трава, і листя, і все це має буди перемішано із землею. Тоді процес перегнивання піде швидше, а компост буде мати більший спектр поживних речовин. Але якщо ж ботва явно хвора, краще її спалити, або просто винести подалі з ділянки.

Є ще один прийом, який значно знижує ризик перенесення хвороб, це біофунгіцид на основі триходерми. Це корисний ґрунтовий гриб, який пригнічує патогенну мікрофлору. Якщо пролити компостну купу розчином триходерми, то вона працюватиме як природний захисник і хвороботворні гриби там просто не виживуть, і бонусом, розкладання піде активніше.

 

Пише noviydoctor.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1302
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60595
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38251
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.