Уже більше 10 років родина Леончуків із Рівненщини займається садівництвом. Спочатку розвивали декоративний напрям — реалізували квіти та вирощували помідори, а згодом заклали малинову плантацію. Та через цінові стрибки й дефіцит трудових ресурсів через п’ять років насадження довелося викорчувати, натомість висадили кісточковий сад.

«Шукав щось цікаве. Вже чув про досвід колег з Хмельниччини та Волині, які вирощують персик у промислових масштабах. Це спонукало спробувати й собі цю культуру. Перші дерева посадили наприкінці 2022 року, решту — на початку 2023-го. Це молодий сад, який плодоносить вдруге», – розповідає Дмитро Леончук, фермер.

Цьогоріч сезон стартував 21 липня, на тиждень пізніше порівняно з минулим роком. Серед основних сортів — Флемінг Ф’юрі PF-5B та Рубіновий Принц. У решти 15 сортів були лише сигнальні плодоношення, за якими фермер відразу робить висновок — залишати чи ні.

На площі 2 га ростуть різні дерева, однак найбільше — персика та груші (по 30%).

Леончук зазначає, що персик — дуже ніжна культура. Є шкідники, такі як східна плодожерка, яких важко позбутися. Персик також уражається кучерявістю листя — весняною хворобою, з якою складно боротися.

«Щоб мати гарний врожай, потрібно вчасно застосовувати препарати. Починаючи з зими, вносимо мідьвмісні засоби, а далі використовуємо Хорус. Цього року працювали ним кожні 7–10 днів, щоб позбутися кучерявості листя», — ділиться досвідом.

Заморозки, на щастя, не дуже торкнулися саду, оскільки цвітіння було у «вікно» між ними. Постраждали лише нижні гілки — метр від землі дерева голі, а далі — «обліплені» плодами.

Одним із головних факторів формування врожаю є обрізка. На Рівненщині вона дуже відрізняється від півдня — типового регіону вирощування персиків.

«Ми орієнтуємося на товарність: нехай персика знімемо з дерева 10-15 кг, але гарного. А на сході та півдні беруть кількістю — по 40-50 кг з дерева, — вказує на різницю Дмитро. — Ми стараємося робити форму веретена, аби не давати гілкам «втікати» далеко від стовбура».

Увесь урожай персика із саду Леончуків йде вроздріб на свіжий ринок. Цього року Рубінового Принца було дуже багато, тому садівник задумується над іншими варіантами збуту.

Один персик заважує 400-500 г. Таких велетнів реалізують по 170 грн/кг, менші плоди — по 150. Дмитро зазначає, що це гарна ціна, адже торік вона становила 100 грн/кг.

 

Наш персик дозріває прямо на дереві, імпортний зривають ще зеленим, і він тиждень їде в Україну, враховуючи митницю. Тобто він технічної зрілості, а у нас — уже споживчої. Тому наш ароматний та соковитий.

Закласти гектар персиків — справа затратна. «Саджанці за гуртовими цінами — це десь 150 грн/шт. Якщо яблунь на гектар можна посадити 3,5-4 тис. штук, то персика — до 2 тис. Уже виходить приблизно 300 тис. грн. А ще підготовка ґрунту, система зрошення, захист, добрива тощо», — розмірковує фермер.

Оптимальний термін плодоношення персиків — 10 років. Після цього земля має відпочити від культури мінімум 3 роки. Але багато садівників просто міняють рядність: у міжряддя садять персики, а ряди перетворюються на міжряддя.

У планах Леончуків — вийти не на більший обсяг, а на довший сезон. Щоб його розтягнути, будуть садити сорти, які ще раніше дозрівають, і ті, якими можна смакувати навіть у вересні.

 

 

Пише agroportal.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1304
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60598
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38254
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.