Сезон спаржі в Україні почнеться пізніше
- Деталі
- Аграрні новини
- 1178
Старт сезону спаржі, як і інших овочів нового врожаю, зміститься в Україні через холодну весняну погоду в цьому році, повідомляє EastFruit і пропонує розібратися, чим це загрожуватиме для виробників, і чого очікувати на ринку вже в найближчі тижні.
«Якщо в 2020 р основний сезон спаржі в Україні починався в середині квітня, то зараз перші відносно великі партії продукції з'являться на українському ринку тільки до початку травня», - коментує ситуацію Тетяна Івченко, науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва УААН та експерт ринку спаржі .
За даними EastFruit, на поточний момент на українському ринку присутні лише дрібнооптові і роздрібні партії продукції від дрібних виробників. Ціни на спаржу в такому випадку коливаються в межах 200-300 грн / кг ($ 7-11 / кг), а поширюється продукція поки в основному безпосередньо споживачам. Основний же сезон продажів через мережі супермаркетів і підприємства HoReCa почнеться буквально через кілька днів.
Читайте також: В Італії створили новий сорт полуниці
«Вже зараз на ринку фіксується суттєве зростання попиту на спаржу з боку ресторанів і оптових покупців, які за кілька останніх років звикли пропонувати цю продукцію своїм споживачам в цю пору року. Це підтверджує той факт, що спаржа вже завоювала досить високу популярність у українських покупців, тому виробники зможуть розраховувати на активний попит і в поточному сезоні», - додає Тетяна Івченко.
Істотні проблеми для українських фермерів могла принести хвиля заморозків, яка прокотилася на поточному тижні практично по всіх регіонах країни. Проте, заморозки в першу чергу вдарили по дрібним виробникам і тим, хто не зміг скористатися захисними технологіями. «Виробники спаржі повинні усвідомити, що в квітні-травні в Україні практично щороку існує висока ймовірність заморозків, тому потрібно бути повністю готовим до похолодання і намагатися нівелювати цей факт», - продовжує Тетяна Івченко.
Таким чином, холодна весна і нещодавня хвиля заморозків істотно зрушили старт сезону в Україні, але така затримка на старті обіцяє стабільні поставки свіжої продукції до кінця червня. «В іншому, перспективи сезону здаються позитивними, оскільки в цьому році можна припустити збільшення на ринку пропозиції цієї по-справжньому корисною овочевої продукції. Більш того, зсув сезону може бути навіть позитивним моментом, адже він співпаде з відновленням ресторанної діяльності в Україні, і вже зараз попит на майбутній урожай з боку HoReCa обіцяє бути досить активним », - резюмує Тетяна Івченко.



