Ціни на черешню цього року зросли у всій Європі до рекордних показників, які в українських супермаркетах сягали 1500 гривень. Вони були спричинені неврожаєм у Європі та світ.

Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник зазначив, що черешня і так примхлива, а головна причина подорожчання ягоди це «абсолютно комплексний, страшенний неврожай».

«Неврожай – що в Туреччині, що в Узбекистані, що в Україні, що в Європі – скрізь. Більш-менш притомний врожай був у Греції, але скільки тої Греції? Вся Європа хотіла купувати її черешню, і ми там не дуже вже конкурентні як покупці», – сказав експерт.

За словами Баштанника, у травні ціни на черешню були високими та доходили до 1500 гривень за кілограм.

«Що то за черешня така? Оскільки попит на таку черешню в травні дуже малий, враховуючи ціну, і відсоток народу, навіть у Києві, який споживав таку черешню, десь до 0 наближається, то всі імпортери прекрасно розуміють, що такі позиції немає сенсу завозити машинними нормами – тонами, десятками тонн», – розповів він.

За словами фахівця, імпортери нішевого продукту, як батат, імбир, що в невеликих кількостях продаються, вантажать збірну машину переважно у Роттердамі, у Нідерландах. За його словами, Нідерланди – це хороший перевалковий хаб, куди з’їжджається вся екзотика для нас з усього світу та там це все фасується, відправляється по всій Європі.

Відповідно імпортер везе один піддон-палету того, того і в тому числі піддон черешні з Іспанії. Отже, це – купа посередників, перевалок і логістики на таку невелику кількість – вони сильно накручуються.

«Тому що, наприклад, наскільки я знаю, ціна в Іспанії на черешню була – нехай 6 – 7 євро, тобто це не 1500 гривень. Це причина – не сезон», – розповів експерт.

Баштанник навів приклад зі своєї практики: «Ми колись постачали таку ягоду, як жимолость, і поставили 300 кілограмів – продалося аж 3. Я сам бачив базу онлайн. 297 – списалося. Але воно там повинно бути. А відповідно, це все списання – теж має лягати в ціну, в собівартість. Тому – накрутка на накрутку, і отак воно все складається в 1500 гривень».

 

Пише agronews.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1318
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60623
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38275
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.