Однієї з найбільш цікавих ягідних культур в Україні є обліпиха. Витрати на догляд за цією культурою невисокі, порівняно з іншими, до того ж є чимало продуктів переробки, де використовується обліпиха.

Про це повідомляє Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, передає SEEDS.

За його словами, географія виробників обліпихи в Україні невелика і складає переважно західні, центральні, і, місцями північні регіони країни.

«Чим культура цікава? По-перше, сортів доступних для комерційного зростання вже більше 19. Можна збирати врожай не окремими ягідками, а повністю – шляхом обрізання гілок з врожаєм. Існує постійний сезонний попит на внутрішньому ринку. Працюють наші компанії виробники вже і на експорт. Закупівельна ціна на осінь 2023 року складала за кілограм десь 30-35 гривень брутто з гілками. Гуртова ціна заморозки вже очищеної – близько 2 євро за кілограм. Витрати на догляд невисокі, порівняно з іншими культурами. Є купа продуктів переробки куди використовує обліпиха. Після заморожування найбільш цікавим є сушка. Тут кілограм коштує на роздрібному ринку 400-600 грн», – наголошує Олександр Ярещенко.

Досі залишається відкритим питання щодо технології вирощування обліпихи, особливо якщо фермери зрізають гілки, говорить фахівець. Однак за його словами наразі передові господарства якраз займаються відпрацюванням оптимальних агроприйомів.

«Збір відбувається приблизно таким чином. Зрізаються гілочки, пакуються в ящики. Середня, фактична, врожайність в насадженнях навіть за умови того, що ви періодично зрізаєте гілки з врожаєм, вони потім відновлюються, складає близько п’яти тонн з гектара, але щорічних. Однак обліпиха – це якраз та культура, яка потребує або великих площ, або кооперації виробників, тому що тут важливо формувати товарні партії. І важливо мати гарантований доступ, близький доступ до потужностей заморозки. Тому що саме через заморозку працює і доробка післязбиральна: струшування ягід, з гілок, очищення, пакування і так далі», – каже Олександр Ярещенко.

Інститут садівництва, який представляє Олександр Ярещенко, теж зареєстрував кілька сортів обліпихи. Найбільш цікавим експерт вважає сорт облыпихи Морквяна, – вона ранньостигла і високопродуктивна, а також має гарний біохімічний склад.

FENIX FO GEN II – універсальний культиватор...

Компанія BEDNAR представляє нове покоління універсальних культиваторів FENIX FO GEN II для...

DIRECTO NE – сучасні широкозахватні сівалки для...

Компанія BEDNAR представляє нову сівалку з модельного ряду DIRECTO – передове рішення для...

Ринок землі 2025: структура, динаміка та...

Ринок землі на Prozorro.Продажі продовжує зростати навіть в умовах війни: понад 25,5 тисяч...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1372
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60778
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38403
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.