Міністерство економіки України продовжує приймати заявки на гранти для розвитку переробних підприємств в рамках програми «єРобота», нагадує команда підтримки реформ при Мінекономіки. Ця остання можливість у цьому році триватиме до 27 жовтня.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Програма «єРобота» була запущена урядом в липні 2022 року з метою підтримки підприємців в Україні та стимуляції створення робочих місць. Згідно з її умовами, кожен підприємець може отримати грант на розвиток або відкриття переробного підприємства на суму до 8 млн грн.

За перший рік дії програми більше ніж 500 переробних підприємств отримали гранти загальною сумою 2.8 млрд грн, що складає приблизно 30% від загальної кількості поданих заявок. Середній розмір гранту для одного підприємства складає 6 млн грн.

Отримувачами грантів є компанії, які спеціалізуються на виробництві харчових продуктів, меблів, металевих виробів, текстильної та хімічної продукції, а також виробів з деревини. Однією з ключових умов отримання гранту є створення робочих місць. Деталі, які регулюють кількість створених робочих місць в залежності від суми гранту:

• До 1,600,000 грн – 5 робочих місць
• 1,600,001-3,200,000 грн – 10 робочих місць
• 3,200,001-4,800,000 грн – 15 робочих місць
• 4,800,001-6,400,000 грн – 20 робочих місць
• 6,400,001-8,000,000 грн – 25 робочих місць

«Підтримка проєктів, що стосуються розвитку переробних галузей економіки України – це один з напрямків, по якому наша команда працює разом з Міністерством економіки України. Переробка має стати ключовим елементом нової економічної стратегії України, оскільки саме вона сприяє значному зростанню доданої вартості. Для забезпечення стійкого економічного росту, Україні необхідно перетворитися з країни, що виробляє сировину, на експортера готової продукції. Велика мета – надання підтримки малому та середньому бізнесу через спрощення регулювань, державну підтримку, адаптацію законодавства до європейських норм і розвиток експорту. За попередніми даними Міністерства економіки України, програму буде продовжено й на 2024 рік – фінансування закладено в проєкт бюджету наступного року», – зазначає директор Команди підтримки реформ при Мінекономіки Денис Шемякін.

Подати заявку на отримання гранту можна через державний портал «Дія».

Читайте також: В’ячеслав Жигун: «Військовому повертатися на звичну роботу дуже складно»

«Зазвичай, причинами відмови в наданні гранту є неправильно розрахований власний внесок, нецільове використання гранту, укладення валютних контрактів, наявність податкового боргу, нерозуміння, що таке переробка, або наявність ризикових кодів виду економічної діяльності (КВЕД). Наприклад, заморожені ягоди та фрукти не належать до галузі переробки. Продукт має бути змінений таким чином, щоб не міг повернутись до свого первозданного вигляду. Тобто, ягоди мають бути порізані, а потім вже заморожені чи висушені, або перероблені на джем чи пастилу», – розповідає старший проєктний менеджер Команди підтримки реформ Олексій Бахтінов.

«Маємо багато справжніх історії успіху – це надихає. Яскравий приклад – ТОВ "ТК Гефест". Компанія виготовляє європіддони та постачає їх в усі регіони країни. Після отримання гранту компанія змогла купити нові деревообробні верстати. Ця повноцінна виробнича лінія здатна за кілька годин укомплектувати продукцією цілу фуру. Шляхом модернізації підприємство збільшило виробництво в 2,5 рази. Інший приклад – компанія ІБК+, яка спеціалізується на виробництві модульних споруд. Отримавши грант на розвиток бізнесу, компанія закупила обладнання – 6-ти метровий листозгин для обробки металу. Тепер підприємство не залежить від постачальників, це допомагає бути гнучким і ефективним», – додає Олексій.

Дивіться запис круглого столу Міністерства економіки України, під час якого експерти з Мінекономіки та Команди підтримки реформ розповідають як оформити державний грант підприємцю, який займається переробкою, особливості заповнення грантових заявок, розбирають найпоширеніші помилки, які роблять підприємці у документах.

Детальніше про програму на сайті Міністерства економіки України.

DIRECTO NE – сучасні широкозахватні сівалки для...

Компанія BEDNAR представляє нову сівалку з модельного ряду DIRECTO – передове рішення для...

Ринок землі 2025: структура, динаміка та...

Ринок землі на Prozorro.Продажі продовжує зростати навіть в умовах війни: понад 25,5 тисяч...

Чи виграє Укрзалізниця від здорожчання логістики...

Залізниця — головний гравець у логістичній системі України — планує ініціювати підвищення тарифів...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1361
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60754
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38373
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.