Впливаємо на біофортифікацію рослин, біологічну активність ґрунту та врожайність овочевих культур
- Деталі
- Аграрні новини
- 555
Овочеві культури є основою правильного харчування, оскільки вони забезпечують організм клітковиною, вітамінами, антиоксидантами, а також мінеральними сполуками, які не синтезуються людиною і повинні надходити з їжею. Недостатнє їх споживання є однією з причин багатьох неінфекційних захворювань, які поширені в західних суспільствах.
Наприклад, калій, кальцій, селен і йод, отримані завдяки овочам, можуть сприяти підтримці кров’яного тиску, міцності кісток, утворення гормонів, серця та психічного здоров’я. У недавньому дослідженні, проведеному у Великій Британії, аналіз даних понад 40 000 людей показав, що зміни в споживанні фруктів і овочів можуть не тільки принести користь фізичному здоров’ю в довгостроковій перспективі, але й психічному благополуччю в короткостроковій перспективі (Lalji C., Pakrashi D., Smyth R., 2018), сприяти зміцненню організму у боротьбі з раком (Zhang D., Feng Y., Li N., Sun X., 2021).
Останніми роками у світі поширюється розвиток біологічного підходу до природного підвищення вмісту мікронутрієнтів у рослинах, який отримав назву «біофортифікація» або «біозбагачення». Біофортифікація пропонує перспективну стратегію збільшення вмісту специфічних сполук. Оскільки мінерали відіграють важливу роль у метаболізмі людини, дослідники вивчають можливість біозбагачення овочевих культур, за допомогою спеціальних агрономічних підходів, яка має назву агрономічної біофортифікації овочів, спрямованої на збільшення в їстівних частинах вмісту важливих мінералів, таких як кальцій (Ca), магній (Mg), йод (I), цинк (Zn), селен ( Se), залізо (Fe), мідь (Cu) і кремній (Si).
Так, в Італії (2019) встановлено біозбагачення рослин базиліку йодом, підвищення вмісту фенольних речовин, антиоксидантних властивостей, поживної цінності, аромату рослин. За сумісного науково проекту вчених з країн-виробників рису (Турції, Бразилії, Китаю, Індії, Пакистану, Таїланду, 2020) доведено збільшення вмісту у зерні рису Zn, I, Fe, Se.
Агрономічна біофортифікація вважається простим у застосуванні методом, однак цей підхід є складним, враховуючи кілька взаємодій, що відбуваються на рівні культури рослин - ґрунту, а також біодоступності різних мінералів для споживачів. Дослідниками Bana R., Jat G. та ін. (2022) доведено, що застосування позакореневого підживлення мікроелементними препаратами покращило поживні якості плодів баклажана, значно збільшивши концентрацію Fe (+ 26%), Zn (+ 34%), K (+ 6%), Cu (+ 24%) , і Mn (+ 27%), які є необхідними для здоров’я людини. Збільшення надходження необхідних мікроелементів на репродуктивних стадіях рослини збільшило врожайність плодів, що стало результатом покращення параметрів врожайності. Встановлено позитивний вплив позакореневого підживлення на біологічні показники ґрунту (мікробну біомасу ґрунту, гумус, ферменти дегідрогеназу та лужну фосфатазу) та здатність підвищувати родючість ґрунту.
Ґрунт є одним з основних джерел мікроелементів для рослин, однак їх кількість постійно зменшується шляхом засвоєння рослинами та виносом вирощеною продукцією та бур’янами. За результатами моніторингу ґрунтового покриву Вінницької області на забезпеченість мікроелементами дослідниками з Вінницького національного аграрного університету (2018) встановлено, що забезпеченість ґрунтового покриву мікроелементами є в цілому середньою. Винос бору культурами коливався в межах 30-270 г/га, мангану – 100-500 г/га, міді – 10-170 г/га.
В цілому по Україні співробітниками ННЦ «Інституту ґрунтознавства і агрохімії ім. А.О. Соколовського» НААН досліджено, що із 33 млн га орних земель в Україні 56% мають низький вміст рухомого цинку, 25% - рухомого бору, 8% - рухомої міді. Зрозуміло, що зростає потреба в застосуванні мікродобрив на ґрунтах не лише і з недостатнім, а і з помірним вмістом мікроелементів в доступній рослинам формі.
Українськими виробниками мікроелементних препаратів ТМ «Добродій» проведено ряд досліджень, які довели ефективність препаратів у підвищенні біологічної активності ґрунту, підвищенні стійкості рослин до хвороб та врожайності культур. Використання препаратів “Добродій” ОМД, “Добродій Калій Актив”, “Добродій Бор” та інших при вирощуванні овочевої продукції забезпечить екологічність процесу отримання овочів. Овочі, вирощені з використанням інноваційних мікроелементних препаратів, можуть бути додатковим джерелом надходження в організм людини необхідних вітамінів і мікроелементів. Збільшення вмісту мікронутрієнтів, яке відбувається природним шляхом, дає змогу отримати якісну, біологічно цінну та безпечну продукцію рослинництва.



