Фермер розказав, чи вигідний трюфельний бізнес
- Деталі
- Аграрні новини
- 4468
В 2019 році фермер, експерт у біоземлеробстві Олександр Джига посадив на 2 га землі в селі Василівка на Вінниччині власну трюфельну плантацію.
Про це він розповів в інтерв'ю для Агробізнесу Сьогодні.
У родини є 20 га пайових земель. І батько виділив пану Олександру частину для власної справи. Він посадив саджанці на 2-х га. На 5-й рік з’являться повноцінні плодові тіла.
«Трюфельне дерево – дуб, фундук, грецький горіх, а ще кедр. Частину – свої саджанці інокулював. Іншу частину – купив у друзів з Іспанії, що мають розсадники. 1 саджанець коштує 15 євро. Ми садили на дубові, фундукові, а також інокулювали грецький горіх. Фундук себе погано показав, бо досить примхливий у вирощуванні. Повністю перейшли на дуб, бо він витривалий, не боїться посухи та перепадів температур, не має стільки хвороб, як на фундукові. І грецький горіх теж себе зарекомендував – сильне дерево. Цікава культура на саджанці – це кедр, адже відразу отримуєш кедрові горіхи і трюфельні гриби. Спеціальні кедрові саджанці вже на 3-й рік викидають шишки», – поділився Олександр Джига.
Він зауважив, що окупатися трюфельна плантації буде через 8-9 років. Тоді виростуть великі гриби і об’єм буде достатнім для продажів. Плантація може плодоносити 40 років. В Україні при крапельному зрошенні та правильному підході, можна збирати з плантації від 8 до 120 кг/га за сезон.



