
Українські селекціонери створили сорт цибулі стійкий до шкідників та хвороб
- Деталі
- Аграрні новини
- 748
Селекціонери Крутівської дослідної станції «Маяк» (Ніжинський район Чернігівщини) створили сорт цибулі, який не втрачає товарних якостей до нового врожаю.
Про це повідомляється на сторінці Крутівської громади Ніжинського району у Facebook.
Зазначається, що сорт «Чайка» створений із місцевих зразків, тому пристосований до наших широт та адаптивних факторів і, на відміну від голландських сортів, стійкий до шкідників і хвороб.
Читайте також: Українські гібриди картоплі здатні давати врожай близько 100 т/га
Новий сорт має видовжену яйцеподібну форму, середня вага однієї цибулини – близько 200-250 грамів. Врожайність «Чайки», якщо порівняти з іншими сортами, вища, і становить 35-40 тонн з гектара. Вирощують її на полях без поливу, оскільки на них не організоване зрошування.
Селекціонери зазначають, що зберігається «Чайка» 7-8 місяців, не втрачаючи якості і товарного вигляду. Серед плюсів сорту також його невибагливість, стійкість до шкідників і хвороб.
Окрім ріпчастої, на дослідній станції вирощують та селекціонують й багаторічні сорти цибулі. Цей вид селекції з’явився відносно недавно і продиктований умовами ринку. Починаючи з 2010 року, у Крутах культивують такі сорти, як батун, порей, слизун, запашна, які на одному місці можуть рости 7-10 років. Вони мають або трубчате, або плоске листя.
Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України була заснована в 1947 році. На сьогодні там вирощується понад 40 культур. Торік на станції, на базі знаменитого ніжинського огірка, селекціонери вивели новий сорт «Олімп», який плодоносить 65 днів.