Якими властивостями володіє гарбузова олія?
- Деталі
- Аграрні новини
- 1353
Гарбузова олія обов’язково повинна входити в раціон чоловіків через високий вміст цинку. Цинк у раціоні багатьох українців міститься в надто малих кількостях, і він виконує багато важливих функцій. Недостатнє споживання цинку разом з дієтою призводить до погіршення роботи імунної системи, уповільнює процес загоєння ран, сприяє випаданню волосся, а також може проявлятися порушенням нюху та смаку.
Гарбузова олія: користь для чоловіків
Так як гарбузове насіння є одним з кращих джерел цього елемента, то і в олії, віджатій з них, його також багато.
Каротиноїди, вітамін Е та фенольні сполуки, присутні в гарбузовій олії, разом створюють багатий склад антиоксидантних речовин . Антиоксиданти забезпечують ефективний захист організму від вільних радикалів, надлишок яких по відношенню до антиоксидантних речовин сприяє, серед іншого, захворювання серцево-судинної системи. Вітамін Е має омолоджуючу та антиатеросклеротичну дію.
Гарбузова олія містить фенольні сполуки, представлені п-кумариновою, кавовою та феруловою кислотами. Вони запобігають фотоокислювальному пошкодженню шкіри, спричиненому шкідливим УФ-випромінюванням. Останні дві кислоти беруть участь в обмеженні мутацій у генетичному коді (ДНК), тим самим допомагаючи знизити ризик розвитку раку. Олія насіння гарбуза є важливою складовою протиракової дієти .
Ви знаходите сито, повне волосся після миття? Надмірне випадання волосся може бути симптомом захворювання або неправильного харчування. Дізнайтеся причини випадіння волосся. Після його зняття пасма знову набудуть гарного вигляду.
Гарбузова олія з успіхом може використовуватися людьми похилого віку, яким загрожує захворювання очей. Гарбузова олія є багатим джерелом каротиноїдів (зеаксанітин, лютеїн і криптоксантин), які є важливими компонентами, що беруть участь у процесах зору . Найбільша їх концентрація в макулі, розташованої на сітківці ока, яка відповідає за гостроту зору. Недостатнє надходження цих сполук сприяє розвитку вікової макулярної дегенерації (ВМД) .
Гарбузова олія показана в дієтичному харчуванні людей з гіпертонією.
У дослідженні за участю щурів, яким протягом 6 тижнів давали 40-100 мг гарбузової олії на кілограм маси тіла, спостерігалося зниження артеріального тиску. Автори пояснили зв'язок із вмістом у гарбузовій олії речовин, які стимулюють секрецію оксиду азоту в ендотелії кровоносних судин, який розширює судини, уповільнює кровотік і знижує тиск.
Олія насіння гарбуза характеризується високим вмістом ненасичених жирних кислот, які дуже позитивно впливають на функціонування організму людини - особливо на ліпідний обмін.
Мононенасичені жирні кислоти сприяють зниженню рівня загального холестерину і т.зв. «поганого» холестерину ЛПНЩ, тоді як підвищення концентрації холестерину ЛПВЩ – корисно.
Згідно з дієтичними рекомендаціями, 5-8 відсотків. харчової енергії повинна надходити з ПНЖК n-6, а 1-2 відс. з n-3 ПНЖК. В гарбузовій олії переважає кислота n-6 ПНЖК у вигляді лінолевої кислоти. Знижує рівень тригліцеридів і загального холестерину. Має антиатеросклеротичну дію, оскільки пригнічує відкладення тромбоцитів у кровоносних судинах, знижує артеріальний тиск і бере участь у процесі загоєння ран.
Дослідження показали, що вміст фітостеролів в гарбузовій олії Штирії становить 3,5-4 г/кг олії. Згідно зі звітом Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), сприятливий ефект у вигляді зниження рівня загального холестерину і фракції «поганого» холестерину ЛПНЩ на 10-15 відсотків. спостерігається при споживанні 1-3 г на добу рослинних стеролів.
Гарбузова олія - як використовувати?
Гарбузову олію в оздоровчих цілях можна вживати в кількості 1-2 чайних ложок на день . Олію можна пити безпосередньо або додавати в салат – важливо не нагрівати її . Слід пам'ятати, що така порція олії забезпечує 45 ккал, що варто враховувати при дієті, особливо спрямованої на схуднення.



