Ґрунт і вода – це виробничі ресурси, дані аграрію природою. Їх якість залежить від безлічі факторів, на які людина вплинути не може: географії розташування господарства, його кліматичних та інших особливостей, стану екології довкілля тощо.

Та це не означає, що регіони, де ґрунти та вода мають неідеальні показники, приречені на низьку врожайність, відзначають фахівці «Інституту здоров’я рослин»: адже дізнатися детальну інформацію про стан ґрунтів і води та скоректувати їх допоможе лабораторне дослідження.

Ґрунт і вода – одні з ключових елементів у сільськогосподарській діяльності, і від їх якості значною мірою залежить результативність праці аграрія, – зазначає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – На жаль, як свідчать наші багаторічні дослідження, якість ґрунтів по всій території України із року в рік погіршується: спостерігається підвищення кислотності, збільшення засоленості, зниження вмісту органічної речовини та доступних елементів живлення тощо. В комплексі це не може не вплинути на розвиток культурних рослин та їх врожайність. Те саме стосується й води із природних джерел – спостерігається тенденція до підвищення її лужності, що, своєю чергою, сприяє підвищенню жорсткості і негативно позначається на якості поливу та знижує ефективність обробок посівів засобами захисту рослин. Тому щоб ці ресурси завжди «працювали» на повну, необхідно постійно стежити за їх станом. І у випадку, якщо помітили зміни, або коли ґрунти чи вода мають початково низькі показники, вживати відповідних заходів».

Великим плюсом, зазначає фахівець, є те, що ґрунт і вода – це ті виробничі ресурси, досліджувати які можна практично круглий рік (винятком для ґрунту є тривалі низькі температури повітря взимку та довгий дощовий період, через що відібрати зразок для дослідження проблематично). Тож наразі, коли активні польові роботи вже завершені, він рекомендуємо всім, хто не встиг провести необхідні дослідження в осінній період, приділити увагу цьому питанню.

В «Інституті здоров’я рослин» сьогодні ґрунти здатні дослідити на найбільший в Україні спектр показників. Серед них – вміст основних елементів живлення, показник рН, органічна речовина, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро-, мезо- та мікроелементи, тощо.

Окремо варто відзначити дослідження ґрунту на залишкові кількості пестицидів, – відзначає Сергій. – Адже ціни на зерно в 2022 році та великі перехідні запаси порушили вибудовану роками сівозміну в більшості господарств, і тепер на полях, де мала б рости кукурудза чи соняшник, сіятимуть цукровий буряк, гречку чи сою. Ось тут і актуалізується питання залишків пестицидів, внесених під попередню культуру. «Інститут здоров’я рослин» – одна з небагатьох установ, а наразі, можливо, і єдина, що може провести визначення залишкової кількості 270 діючих речовин пестицидів та ідентифікацію 703 їх найменувань і зорієнтувати замовника щодо подальших дій».

Щодо води з природних джерел, її в Інституті досліджують на нітрати, загальну жорсткість, лужність, хлориди, залізо, окисність перманганатну, вміст окремих елементів, токсичних елементів та інші показники. На основі отриманих результатів аграрію надають рекомендації із поліпшення неоптимальних показників ґрунтів та води. Завдяки цьому можливо підібрати та скоригувати систему живлення для будь-якої культури, а також за рахунок застосування коректорів води забезпечити високу якість поливу та обробок посівів.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1291
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60563
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38239
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.