Через різке зростання цін на капусту білоголову в Україні імпортери почали розглядати варіанти закупівлі продукції в інших країнах.
Законопроектом 5600 для власників або користувачів сільськогосподарських ділянок (перебувають за межами населених пунктів) запроваджується поняття мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Це стосуватиметься як власників землі, на якій нічого не вирощується, так і фермерів чи аграріїв, які обробляють власну чи орендовану землю.
Фермери можуть заробляти не лише на продукції власного виробництва, а й на сільському туризмі. Господарства облаштовують цілі туристичні локації з розвинутою інфраструктурою, або просто запрошують гостей на поле чи ферму. Так зокрема роблять виробники органічних ягід з Львівщини – сільськогосподарський кооператив «Як бджола».
Громадська спілка “Укрсадвинпром” і Міністерство аграрної політики та продовольства розпочали роботу над створенням виноградарського реєстру для обліку виробництва та споживання винограду і вина в Україні, що дасть змогу скасувати ліцензування вина й вивести його зі списку підакцизних товарів.
На равликовий бізнес в Україні дуже вплинула пандемія COVID-19. Так, ще півтора роки тому в країні функціонувало 700 равликових ферм, зараз лишилося близько 200.
Об’єднання з метою спільних продажів та закупівлі обладнання – один з найкращих варіантів для малих та середніх фермерів. Так, наприклад, кооперація допомогла виробникам овочів, родинам Пушкових та Насонових з Одещини, які об’єдналися у «Fresh Hub» та отримали грант на встановлення холодильної камери для зберігання власної продукції.
Ягідний та плодоовочевий бізнес набуває популярності в Україні. Методом спроб, невдач і успіхів, українські виробники отримують сертифікати, організовують переробку та доробку, виходять на експортні ринки. Цей напрямок цікавий і тим, що тут можуть працювати як великі компанії, так і малі фермери. Утім, для досягнення успіху варто враховувати тенденції на ринку.
Григорій Головань, який фермерує на Київщині, знаний винахідник і експериментатор. Місцеві називають його «Мічурін». І не дарма.
В Україні цього тижня подорожчала капуста білоголова. Так, станом на 8 грудня, вона коштувала 7-10 грн за кг, що в середньому на 26% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Вартість пропозицій української пшениці з протеїном 11,5% FOB Бердянськ з постачанням у грудні знизилися на $5/тонну проти п’ятниці 03 грудня – до $305/тонну, тоді як на протеїн 12,5% – знизилися на $4/ тонну до $309/тонну.













