
Чому вирощування високоолеїнових гібридів має добрі перспективи
- Деталі
- Олійні
- 366
Можливо соняшник деінде і є нішевою культурою, та не в Україні. Однак і у цій великій та улюбленій українськими аграріями культурі є свій маленький нішевий сегмент. Попри всі виклики часу, він має перспективи для подальшого зростання, адже фактично вибір високоолеїнових гібридів — безпрограшна лотерея, якщо це, звісно, якісні гібриди
У розвинутих країнах світу тренд до якісного здорового харчування тільки набирає обертів. Зокрема, високоолеїнова олія стає все популярнішою на столах широкого кола споживачів та виробництві харчових продуктів. А відповідні гібриди — на полях агровиробників.
Підстави для високого попиту
Фахівці наголошують, що високоолеїнові види має низка олійних культур. Наприклад, соя, канола (ярий ріпак) і сафлор, який на території України більше відомий як дикий вид. Та соняшник у цьому сегменті посідає чільне місце.
Зазвичай, жироолійна та харчова промисловості для своїх потреб не потребують високого рівня олеїнової кислоти в насінні соняшнику. Але спеціально розроблені традиційними методами селекції гібриди дозволяють забезпечити її вміст олеїнової кислоти більше ніж 90%. Та відкривають нові перспективи і для переробної галузі.
Щоб увійти до когорти високоолеїнових, соняшник повинен містити від 80% олеїнової кислоти Омега-9 (мононенасичена жирна кислота) та мати низький уміст лінолевої кислоти Омега-6 (поліненасичена жирна кислота). Як наслідок, соняшникова олія з високим умістом олеїну забезпечує низку переваг для харчової промисловості.
Та головне — переваги для безпосередніх споживачів. Ще 2018 року високоолеїнова соняшникова олія отримала «Кваліфікацію корисності для здоров’я» від Food and Drug Administration (Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США). Що дозволяє позначати її як харчовий продукт, що за регулярного споживання сприяє зменшенню ризику серцевих захворювань.
А дієтологи наводять низку корисних властивостей такої соняшникової олії.
• Вона має підвищений уміст вітамінів. Зокрема, вітамін E (альфа-токоферол) — це антиоксидант природного походження, що знижує так званий поганий холестерин (ліпопротеїни низької щільності). Водночас цей вітамін (якого більше, ніж в оливковій олії) підвищує присутність «хорошого» холестерину, тобто ліпопротеїнів високої щільності, який потрібен нашому організму.
• Олеїнова кислота бере важливу участь у роботі нервової, травної та ендокринної систем людського організму. А її високий уміст працює на покращення метаболізму та зміцнення імунітету. Загалом від споживання високоолеїнової олії у помірних дозах не виявлено ніяких негативних побічних ефектів. Натомість оздоровчі та лікувальні властивості виражені.
Для кулінарів і домогосподарок не менш важливо, що високоолеїнова олія має значно більшу термостійкість, ніж традиційна. Зазначається, що точка димлення, коли з олії виділяються шкідливі речовини, починається за температури 250 °C. Завдяки цьому на ВО-олії можна смажити, готувати у фритюрі тощо кілька разів без ризику виділення трансжирів.
Фахівці зазначають, що соняшникова олія з підвищеним умістом олеїнової кислоти (до 95%) за характеристиками схожа на оливкову олію (до 80%). Також вона не утворює трансжирів під час смаження тощо, довше зберігається та, як правило, дешевша.
Усе наведене вище важливо не лише для кулінарів і дієтологів, а й для агровиробників. Адже це свідчить про ті споживчі якості високоолеїнової олії, які є гарантією високого та стабільного попиту на відповідний соняшник.
Україна має високоолеїнові таланти
Україна є лідером на світовому ринку соняшникової олії. І у її преміальному сегменті теж не пасе задніх, поступаючись визнаному світовому лідеру — Франції. Є дані, що з 2009 року площі під високоолеїновим соняшником в Україні зросли в 15 разів, а виробництво відповідної олії зросло майже у 20 разів.
Площі під ВО-сегментом до війни сягали близько 800 тис. гектарів. І фахівці аргументовано доводили, що високоолеїновий клин може й далі зростати й спокійно сягнути 10–15% загального виробництва соняшнику в нашій країні.
_____________________
На ВО-соняшник припадає 7–10% загальної посівної площі цієї культури в Україні. У 2023 році площі під ВО-соняхом становили десь 420 000 га.
_____________________
Наразі, незважаючи на повномасштабну війну, Україна зберігає провідні позиції у цьому перспективному сегменті, маючи, за різними підрахункам, приблизно 10% в експорті високоолеїнової олії. Наводяться цифри, що на ВО-соняшник припадає 7–10% загальної посівної площі цієї культури в Україні. У 2023 році площі під ВО-соняхом становили десь 420 000 га.
Звичайно, це не рекордні довоєнні 800 000 га, але підстави для подальшого зростання є.
Зрозуміло, що розвиток високоолеїнового сегмента залежить від світового попиту та премії. Тут ринок традиційно схильний до волатильності. Утім, експерти бачать перспективу підвищення премії ще до кінця цього року — та досягнення її максимальних значень до кінця наступного року. Для цього існують об’єктивні ринкові причини, адже глобальний попит на високоолеїнову олію перевищує її виробництво. І дефіцит дасться взнаки, вже починаючи з листопада-грудня.
Чим відрізняється вирощування ВО-соняху
Вирощування цього прибуткового нішевого соняшнику не потребує особливих технологічних надзусиль від господарства. Серед вирішальних чинників, що впливають на вміст олеїнової кислоти, називають такі:
• Просторова ізоляція. Для забезпечення високих показників олійності потрібно уникати будь-яких перехресних запилень із сусідніми полями класичного соняшнику, які можуть знизити вміст олеїнової кислоти врожаю та вплинути на якість продукту. Щодо відстані між полями під різними гібридами наводяться різні цифри: від 800 м (за наявності лісосмуг достатньо 300 м) до 150–200 м. Це обмежує можливості невеликих фермерів щодо виробництва продукції, але для господарств із більшими земельними ресурсами, зазвичай, не становить проблеми;
• Роздільне збирання врожаю та зберігання. Для ВО-соняшнику потрібен окремий технологічний підхід. Однак це більше стосується малих фермерів, бо інші без проблем вирішують такі завдання;
• Висока мінімальна добова температура під час наливання зерна. Якість і вміст високоолеїнової олії певним чином залежить від кліматичних чинників. Для уникнення ризиків низьких середніх мінімальних денних температур після цвітіння агровиробникам північніших регіонів України радять обирати гібриди з раннім/середньораннім цвітінням, висівати високоолеїнові гібриди найпершими.
Вибір без зайвих ризиків
Зрозуміло, що генетичні характеристики самого гібрида вкрай важливі. Кращі продукти у цьому сегменті поєднують високу урожайність, високий вихід олії та вміст олеїнової кислоти. Практика свідчить, що суттєвих системних розбіжностей у врожайності між класичним та ВО-соняшником немає. Продуктивність гібридів із підвищеним умістом олеїнової кислоти теж може досягати 50 ц/га. Ціна на насіння високоолеїнових гібридів не відрізняється, всі додаткові прямі фінансові витрати у вирощуванні відсутні.
Тобто собівартість вирощування такого соняшнику практично близька до собівартості вирощування класичного. А можливість аграріям отримати додатковий дохід із гектара — абсолютно реальна.
Степан Коцький