Цукровий буряк 2025 року не пробачає помилок. Після важкої нестабільної весни прийшло літо, яке одразу дало аграріям зрозуміти: зволоження не буде. Вже понад місяць у центральних регіонах — абсолютна посуха, температури — понад 30 °C, а на багатьох полях — більше ніж півметрові тріщини в ґрунті. На цьому тлі особливо показовим став проміжний результат, отриманий на одному з полів ТОВ «АГРОФІРМА ЯГУБЕЦЬ» Черкаської області, де було впроваджено систему захисту UPL за агросупроводу компанії «СервісАгро-Умань». Цукровий буряк на цьому полі демонструє дивовижний результат: раннє змикання рядків, чисте поле, відсутність ознак хвороб і сильний потенціал урожайності.

Про те, як це вдалося зробити, які технології спрацювали та яку роль відіграла система захисту UPL, ми говоримо з Валентином Станіславовичем Болюком — керівником компанії «СервісАгро-Умань».

? Пане Валентине, розкажіть, будь ласка, у яких умовах нині перебуває буряк на полі, яке Ви супроводжуєте?

— Якщо коротко — у дуже складних. Ґрунт розійшовся тріщинами, місцями глибиною до пів метра і навіть більше. Останній дощ тут був ще на початку червня, відтоді — жодного міліметра. Температури — стабільно за +30 °C, сонце пече щодня. Але, незважаючи на це, наш буряк тримається. І не просто тримається — він розвивається.

Ми зважували коренеплоди: буряк по 400–420 грамів. У розрізі все щільне, здорове, без ознак гнилі чи порожнин. І це — середина липня. Міжряддя наш буряк закрив приблизно через 1,5 місяця після сівби, це дуже гарний результат.

Рис. 1. Стан рослин цукрового буряку, липень 2025 року

? Звідки така стійкість у стресових умовах?

— Насправді відповідь банальна — від початку все було зроблено грамотно. І тут важливо: ми не вигадували щось нове, не гралися з експериментами. Просто застосували перевірену технологію, якою працюємо вже не перший сезон. Спочатку була дуже якісна підготовка ґрунту й дотримання оптимальних строків сівби, далі — технологія захисту, яку ми реалізували спільно з компанією UPL.

Однак є й один нюанс, який, я вважаю, спрацював як підсилювач. Я про нього скажу трохи згодом. Бо саме він, гадаю, і дав цей запас стійкості в середині літа.

? Що саме робили на старті? Які елементи вважаєте критично важливими?

— Перше, що має бути в буряку, — це чисте поле із самого початку. Навіть на день-два не можна допускати конкуренцію з бур’янами. Ми у цьому сезоні відразу закрили проблему однорічних злакових і дводольних — застосували ґрунтовий препарат Пропоніт, яким працюємо не вперше, внесли 3 л/га. Він дає «парасольку» на кілька тижнів, і буряк спокійно стартує.

Потім, коли пішли перші хвилі сходів бур’янів, а в нас там були і гірчак, і березка, пройшлися ще м’яко, без стресу для рослини Метабітом у нормі 2 л/га. І все — далі ми проблем із бур’янами не бачили взагалі. А отже, листковий апарат формувався без перешкод, рівномірно, без стресу.

І перед змиканням рядків попрацювали ще проти злакових бур’янів — внесли Еволюшн, 0,5 л/га. У складі його дві діючі речовини — клетодим, 140 г/л та хізалофоп-п-етил, 70 г/л. Дія продукту дуже швидка, а завдяки двом діючим речовинам, які працюють у різні температурні режими, отримали результат уже за кілька днів, незважаючи на нестандартні погодні умови. Ну і, звісно, ризик резистентності мінімальний: що не встигає проконтролювати одна діюча речовина, допрацьовує інша.

Рис. 2. Посіви цукрового буряку станом на 18.06.2025

? А як із хворобами? Адже спочатку весна була волога.

— Саме так. Це був один із головних ризиків — вологі фази, які потім раптово переходили в спеку. Ідеальні умови для церкоспорозу, борошнистої роси, фомозу. Однак ми завчасно внесли один цікавий фунгіцид, який має дуже сучасну технологію формуляції — дрібнодисперсний, добре лягає на листок і довго тримається. Це був Мікроплюс Дисперс, 3 кг/га — це теж продукт від компанії UPL. Цей продукт має дуже цікавий склад: тебуконазол у суміші із сіркою, а сірка — дуже потужний фунгіцид. Але там не просто діюча речовина працює, а сам препарат ніби прилипає до поверхні й не змивається. Справді унікальний продукт не лише внаслідок складу, а ще й технології виробництва. Ми його внесли профілактично трохи пізніше ще раз — і до сьогодні жодної плями на листках.

Це дає буряку дихати, працювати, тримати тургор навіть у спеку. І фотосинтез відбувається повноцінно — от вам і маса на корені.

? Ви згадували нюанс у системі. Що це було?

— Скажу так: кожна технологія повинна мати свій секретний інгредієнт. Те, без чого результат не працює на всі сто. Ми застосували один добре відомий біологічно активний препарат від UPL на ранніх фазах, який стимулює розвиток кореневої системи. Не просто ниточки, а потужні, глибокі осі, які дають рослині можливість дотягнутись до вологи на глибині.

Саме це, як на мене, рятує нині буряк. Бо коли інші стояли й чекали дощу, наш — працював на глибині, добував вологу й нарощував масу. Тому маємо понад 400 грамів — за критичного зволоження зверху.

Рис. 3. Формування врожаю цукрових буряків у ТОВ «АГРОФІРМА ЯГУБЕЦЬ»

? Наскільки важливим є партнерство в таких технологіях?

— Вкрай важливим. UPL — наш постійний надійний партнер. Вони дають нам не просто препарати, а технологічну логіку: коли й що вносити, як адаптувати дозу, що контролювати.

Як дистриб’ютори ми маємо з ними постійний контакт. Тому можемо не просто реалізовувати продукт, а впроваджувати повноцінну систему захисту на полі. І фермер бачить не банку чи каністру, а результат у полі — у центнерах буряка.

Рис. 4. Зліва направо: регіональний менеджер ТОВ «ЮПЛ Україна» Роман Шульга та директор ТОВ «СервісАгро-Умань» Валентин Болюк

? Який прогноз врожайності, якщо такі умови збережуться?

— Якщо погода не стане ще гіршою, потенціал у цього буряка — понад 50 т/га, можливо, більше. Ми вже маємо понад 400 г на коренеплід, а сезон попереду ще довгий. І завдяки потужному старту, правильному захисту та глибокій кореневій системі буряк зможе нарощувати масу навіть за мінімального зволоження.

? Що б Ви порадили іншим господарствам на наступні роки?

— Не шукати економію там, де вона потім перетворюється на втрати. Особливо в сучасних умовах. У цукровому буряку дрібниць не буває — все працює в системі. Якщо є партнери, які розуміють технологію і готові супроводжувати до кінця, — це вже половина успіху.

Тому й маємо буряк, який сьогодні не просто вижив, а йде на рекорд — у середині найбільш непередбачуваного літа останніх років.

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

У Києві відбувся Ukrainian Livestock Summit...

Уже четвертий рік поспіль кожної осені компанія «ПроАгро Груп» проводить Український тваринницький...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1271
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60513
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38196
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.