Біодинамічне землеробство: на поміч виснаженим ґрунтам
- Деталі
- Статті
- 2828
Основою біодинамічного методу є «оздоровлення» ґрунту пришвидшеними темпами, навіть коли порівняти з біоорганічним землеробством.
В останні десятиріччя в країнах Західної Європи, Австралії широкого розмаху набуло біодинамічне землеробство. Воно виникло як зворотна реакція на деградацію ґрунтів — їх дегуміфікацію, переущільнення, забруднення сільськогосподарської продукції всілякими шкідливими речовинами, погіршення якості питної води та здоров’я людей.
Біодинамічне землеробство є одним із найстаріших методів ведення сільського господарства. Його започаткував Рудольф Штайнер ще 1924 року.
Біодинамічна система землеробства передбачає відтворення родючості ґрунтів в агроекосистемі, відновлення саморегуляції ґрунту і його здатності знешкоджувати токсичні речовини, збудників хвороб, шкідників. Через відновлення родючості й здорового екологічного стану ґрунту передбачається отримувати екологічно стійкі неуражені хворобами рослини й тварини, що сприятиме отриманню екологічно безпечних харчових продуктів і відновленню здоров’я людей.
Пришвидшене відновлення родючості досягається шляхом реалізації одного з головних постулатів — обов’язкове удобрення не самих рослин, а власне ґрунту, для чого застосовують спеціально приготовлені компости з гною. У виготовленні компостів, а також для підживлення рослин використовують гомеопатичні препарати.
Читайте також: Солома, післяжнивні рештки та сидерати — елементи біологізації агротехнологій
Мета біодинамічного господарювання — створення й підтримання максимально замкненого біологічного колообігу речовин та енергії у господарстві, гармонійних відносин у системі «ґрунт — рослина — тварина — людина». Добрива — тільки органічні, що походять від тварин. З цією метою передбачено утримання строго регламентовану кількість худоби на одиницю площі сільськогосподарських угідь для забезпечення ґрунту і рослин потрібною кількістю органічної речовини й елементів живлення. Наприклад, у Швейцарії ця кількість становить
1,6 голіви великої рогатої худоби на 1 га землі. Дозволяється також додавання розмеленого кам’яного борошна (добрива з природних покладів сировини).
Земля розглядається не як товар, не лише як чинник виробництва, а й як творіння природи. Для підтримання нормальних умов функціонування ґрунту насамперед слід створити оптимальні умови для його мікрофлори.
Про високу ґрунтовідновлювальну ефективність біодинамічного землеробства свідчать результати досліджень, проведених у тривалому стаціонарному досліді на бурому лісовому важко-суглинковому ґрунті поблизу швейцарського міста Базеля (таблиця).
Таблиця. Ґрунтовідновлювальна ефективність біодинамічного землеробства

Застосування біодинамічного землеробства навіть протягом 7–8 років підвищило вміст вуглецю органічної речовини ґрунту на 0,18% проти традиційної органо-мінеральної системи. Застосування органо-біологічної системи теж значно поступалося біодинамічній. Біодинамічне землеробство сприяло також збагаченню ґрунту на азот, розчинний кальцій, що допомагає відновленню природної структурності ґрунту. Зростають усі показники, що характеризують «живу речовину ґрунту». Загальна біомаса мікроорганізмів підвищилась на 36,0%, порівнюючи з традиційною, і на 14,2% проти біоорганічної системи землеробства, активність каталази — відповідно у 1,37 і 1,12 раза. Кількість дощових черв’яків зросла на варіантах біодинамічного й органо-біологічного землеробства на 48,9–66,2%.
Біогенність ґрунту, вміст актиноміцетів і стрептоміцетів визначають здатність ґрунту до гумусоутворення. Якщо ґрунт містить 2% і більше цих мікроорганізмів від загальної їх кількості, то нагромадження гумусу незадовільне, якщо 5% — відбувається достатнє його утворення.
Читайте також: Як перейти на органічне землеробство
У веденні біодинамічного господарювання велику роль відводять удобренню ґрунту компостами й особливій техніці їх приготування. Згідно з даними Е. Пфайффера (1994), за компостування органічних добрив слід дотримуватися таких принципів:
• гній має розкластися до стану «гумусу», в ньому не має бути гнильного запаху;
• не має бути надмірної вологості й освітлення, має бути достатнє надходження кисню; залишки вологи відводять дренажними канавами, викопаними навколо купи гною, що компостується;
• підготовлену частину компосту заввишки 1,2 м, площею 2–4 м² обов’язково вкривають шаром ґрунту завтовшки 6 см (у разі глинистих малогумусних ґрунтів вдвічі тоншим шаром);
• спрямування процесів розкладання, ферментації та гуміфікації у бажаному напрямі обробкою рослинними гомеопатичними препаратами (ромашка, валеріана, кропива, кульбаба й ін.). До того ж кількість бактерій зростає у десятки разів, інтенсивно працюють дощові черв’яки, перетворюючи гній на чорно-коричневу, збагачену гумусовими речовинами масу;
• якість гною залежить від якості корму худоби. Найкращий гній тоді, коли худобу годують грубими кормами, коли вона живиться травою на пасовищі або сіном, висівками, соломою бобових тощо;
• дуже сирий гній слід зневоднити дренажем, а дуже суха купа, навпаки, потребує зволоження;
• коли перегнивання відбувається нормально, утворюється достатня кількість грибів (актиноміцетів і стрептоміцетів), вони спричинюють утворення на поверхні гною сірого нальоту.
Дуже важливо, щоб гній був не глибоко загорнений у ґрунт, бо треба, щоб він перетворився на гумус, а це такий біологічний процес, що потребує повітря, активної живої речовини, вологи. Краще загортати в шар 4–20 см, а нижче розташований шар слід глибоко розпушувати. Потрібно намагатися так проводити обробіток, щоб він не порушував природну капілярність ґрунту.

Біодинамічне землеробство має багато спільного з органо-біологічним, тому що переслідує ту саму мету — відновлення родючості деградованих ґрунтів, отримання безпечної для здоров’я людей екологічно чистої продукції, охорону й збереження навколишнього середовища, створення гармонійних відносин між людиною й природою. Це реалізується через відновлення природної саморегуляції агроекосистем і відтворення родючості та здорового екологічного середовища ґрунтової системи. Обидві системи передбачають використання тільки механічних, біологічних і агротехнічних заходів боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками. Застосовують, наприклад, як засіб захисту рослин екстракт зі стебел хвоща польового.
Особливостями біогеодинамічного господарювання є ще й такі:
• застосування гомеопатичних препаратів, приготовлених із коров’яку і розмеленого гірського кришталю. Гумусовий препарат активізує біологічні процеси в ґрунті, препарат із кришталю зміцнює рослини, підвищує стійкість проти хвороб, інтенсифікує фотосинтез і асиміляцію;
• технологічні операції (сівба, догляд за посівами, обробіток ґрунту, збирання врожаю), а також приготування компостів проводять з урахуванням не лише природних (тобто земних), а й космічних чинників — розташування небесних світил, бо вони взаємопов’язані;
• захист рослин також забезпечується стимулюванням природних захисних функцій у рослинах, посиленням їх стійкості, відновленням саморегуляції екосистеми, стимулюванням розвитку корисних живих організмів, які знешкоджують паразитів.
Таким чином, запровадження біодинамічного землеробства може бути ефективним засобом боротьби з деградацією ґрунтового покриву, важливим інструментом охорони ґрунтів. Упровадження його має і низку проблем, перша з яких — можливе зменшення врожайності культур приблизно на 20%. Проте не слід забувати, що деякий недобір врожаю компенсується поліпшенням якості продукції, збереженням ґрунтів, відтворенням здорового навколишнього середовища, поліпшенням якості підґрунтової й питної води, здоров’я людей.
На нашу думку, зменшення врожайності можна уникнути, якщо поєднати біодинамічне землеробство з ґрунтозахисними технологіями безполицевого вирощування культур із розширеним відтворенням родючості ґрунтів.
У біодинамічному землеробстві дуже важливо дотримуватися принципу Е. Пфайффера, який він назвав «законом гумусу». Згідно з цим принципом, якщо ґрунт містить 2,5–3% колоїдного гумусу у верхньому шарі (оптимальна його потужність 100 см), то цей ґрунт створює оптимальні умови для рослин.
Однак, щоб підтримати вміст гумусу на рівні 3%, він повинен також містити певну кількість органічної речовини, що є джерелом утворення гумусу черв’яками та мікроорганізмам. Цей уміст органічної речовини різний і залежить від клімату (в посушливих умовах — 5–6, у вологіших — 10–12%).
Олександр Цилюрик, д-р с.-г. наук
Дніпровський державний аграрно-економічний університет



