Ще зовсім недавно ідея отримання азоту безпосередньо з атмосфери здалася б чимось зі сфери фантастики. Проте, наукові дослідження та інновації в галузі біотехнологій змогли не лише втілити її у життя, а й знайти спосіб постачати атмосферний азот рослині у доступній формі, та ще й робити це безперебійно. Чому це важливо саме тепер?

Сучасне сільське господарство глобалізується, тому місцеві аграрії постійно залежать від багатьох зовнішніх факторів, починаючи від цін на добрива в Україні, і закінчуючи результатами жнив у Бразилії. Якщо останнє ще можна якось пережити, то ціни на азотні добрива є однією з найбільших статей витрат для кожного фермера, і не лише в Україні.

Пошук альтернативних рішень забезпечення рослин азотом, який тривав протягом кількох останніх років, зрештою призвів до створення інноваційних продуктів, що «ловлять» недоступний азот з повітря і перетворюють його на «їжу» для культур. Це – своєрідні мільйони міні-заводів на кожній рослині, які дозволяють фермеру менше залежати від зовнішніх факторів і створювати кращі умови для ведення господарства.

Як, власне, це працює?

На першому етапі процесу відбувається колонізація – азото-фіксуючі бактерії потрапляють на рослину і колонізують листя, роблячи їх місцем свого існування.

Далі відбується процес метаболізму, коли під час свого росту рослина виділяє метанол (побічний продукт метаболізму) і він використовується бактеріями, як джерело енергії. Крім того, бактерії споживають прості цукри, які виділяються через жилки листка.

У результаті цього відбувається фіксація азоту – бактерії, за допомогою ферментативних реакцій фіксують атмосферний азот, перетворюючи його на доступний, який у подальшому рослина легко поглинає і використовує для свого росту.

На сьогодні чи не одним із найкращих рішень, які забезпечують постійний потік азоту до рослини, незалежно від погодних умов є – інноваційний продукт Нітроф’южн, створений у результаті 5-річних досліджень та пошуку правильних штамів бактерій. Він містить три штами, що здатні фіксувати атмосферний азот: Methylobacterium pseudosasicola sp., Methylobacterium brachiatum sp. та Arthrobacter globiformis sp. Концентрація бактерій: 3x109 (КУО/мл).

Штами бактерій у складі Нітроф’южн фіксують атмосферний азот (N₂) у форму, яку можуть використовувати рослини. У цьому процесі бере участь фермент нітрогеназа, який перетворює атмосферний азот в аміак (NH₃). А далі – аміак переробляється в амоній (NH₄⁺) або нітрат (NO₃⁻), які є формами азоту, що їх рослини можуть легко поглинати та використовувати для росту.

Що отримуємо в результаті?

Захист від несприятливих факторів

Штами бактерій утворюють пігментовані колонії у формі мікроплівки – структурованого скупчення клітин, покритого полімерною матрицею і прикріпленого до поверхні рослини. Це покращує стійкість до ультрафіолетового випромінювання.

Підвищення фотосинтетичної активності

Бактерії виробляють ауксин (індолоцтова кислота) і цитокініни, що сприяють фотосинтетичній активності, збільшують ефективну листову поверхню і покращують ріст та розвиток кореневої системи.

Симбіотичну взаємодію

Взаємодія між культурою та азото-фіксуючими бактеріями сприяє хорошому забезпеченню азотом незалежно від поглинальної здатності коренів, без втрат азоту від випаровування.

Зменшення використання штучних добрив

Нітроф’южн забезпечує 20-25 кг додаткового азоту не гектар, що дозволяє знизити норми використання азотних добрив і збільшити врожайність культури.

Скорочення викидів від внесення азотних добрив.

Можливість отримання вуглецевих кредитів завдяки зменшенню негативного впливу на довкілля.

Норми внесення Нітроф’южн

Ольга Чернишова, агроном з польових
досліджень компанії «Суффле Агро Україна»

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1276
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60521
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.