Перезимівля — це завжди критична фаза у вирощуванні озимих зернових. Так, останніми роками для України характерні досить м’які зими. Водночас нестабільні, погано передбачувані погодні умови в цей період додають клопотів агроному. Адже низькі температури — це тільки один із чинників ризику для озимих. Тож своєчасна якісна оцінка стану посівів завжди стоїть на порядку денному

Вирішальна зима

Як не дивись, а врожайність озимих істотно залежить від їх перезимівлі. У зимовий і ранньовесняний періоди озимі культури потерпають від низки несприятливих чинників зовнішнього середовища. Коли справа не дійшла до повної загибелі посівів, то при подальшій вегетації рослин дещо можна надолужити. Але зріджені, ослаблені посіви навряд чи зможуть сформувати той високий урожай, який очікують у господарстві.

Осінні передумови

Умови успішної перезимівлі закладаються з моменту сівби. Тут має значення фаза розвитку рослин, фітосанітарний стан посіву, рівень накопичення захисних поживних речовин восени. Пошкодження та навіть повна загибель озимих культур можуть бути спричинені осінньою посухою, слабким загартуванням сходів тощо. Тобто причин для поганого входу в зиму вистачає. І вони можуть негативно спрацювати як поодинці, так і в комплексі.

Прямі виклики

А щодо безпосередньо зимового періоду, то основними причинами пошкодження й загибелі посівів є вимерзання, випрівання, пошкодження крижаною кіркою, вимокання й випирання рослин. Знову ж таки пошкодження рослин озимих зазвичай відбувається внаслідок комплексного впливу відразу кількох несприятливих погодних чинників й агротехнологічних огріхів. Сильні морози, перепади температур, недостатній рівень снігового покриву, надмірне кущення, ураження хворобами — все це створює загрозу для вдалої перезимівлі.

Тут ще слід урахувати, що з наближенням весни морозостійкість озимих культур знижується. Як правило, на початку зими вони можуть витримувати нижчі температури, ніж наприкінці. І різкі коливання температури, поява крижаної кірки тощо у цей перехідний період можуть становити ще більшу загрозу для посівів, ніж люті морози.

Комплекс чинників

Фахівці наголошують, що на перебіг перезимівлі озимих культур впливають такі основні чинники:

• ґрунтово-кліматичні та метеорологічні умови;
• комплекс агротехнічних заходів;
• якість посівного матеріалу та його обробка;
• рівень зимостійкості й інші особливості сорту.

Системний моніторинг

За нестабільного зимового періоду на тлі кліматичних змін доволі складно заздалегідь спрогнозувати, який метеорологічний режим складеться під час перезимівлі. І тут потрібні своєчасний аналіз і поточна діагностика умов, які складаються в конкретних посівах, щоб завчасно визначитися з потребою проведення тих чи інших заходів на полі, коли буде така можливість.

_______________________

При інтенсивному вирощуванні озимих зернових культур посіви бажано обстежувати принаймні один раз кожні два тижні

_______________________

При інтенсивному вирощуванні озимих зернових культур посіви бажано обстежувати принаймні один раз кожні два тижні. І, зрозуміло, це потрібно обов’язково робити додатково в разі прояви тих чи інших екстремальних погодних чинників.

Урахувати основне

При агрономічному обстеженні посівів зазвичай ураховують кілька основних показників:

• фазу розвитку рослин;
• густоту стояння рослин;
• коефіцієнт кущення рос­­лин;
• глибину залягання вузла кущіння;
• висоту рослин та загальну морфологію;
• запаси продуктивної вологи;
• забезпеченість поживними речовинами;
• рівень засміченості поля бур’янами;
• ураження рослин хворобами та шкідниками.

Моноліти чи розчин

Існує кілька методів контролю над станом посівів озимих культур взимку. Їх вибір залежить від стану та фази розвитку рослини й самих термінів проведення контролю. А також зазвичай трудомісткості самого процесу діагностики.

Скажімо, такі поширені й достатньо показові методи, як відрощування рослин у монолітах чи водному / цукровому розчині достатньо складні у реалізації. А також потребують чимало часу для отримання результатів. Хоча за станом листкової маси та відрослого коріння можна робити досить обґрунтовану оцінку щодо величини ушкоджень та очікуваної продуктивності озимини.

Іван Кандул

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1276
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60525
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.