Технологія ЯРОС є унікальним прикладом того, що  землеробство може бути більш прибутковим завдяки зменшенню витрат на добрива та оранку. Досвід аграріїв, які застосували ЯРОС на своїх полях це підтверджує. Звітуємо та вказуємо на помилки, які можуть завадити ефективному впровадженню технології у вашому господарстві. А також даємо можливість самостійно прорахувати витрати з ЯРОСом, і побачити яку економію на своїх полях ви отримаєте.

На що звертає увагу кожен аграрій

У теперішніх умовах більшість фермерів країни має схожий перелік чинників, які впливають на врожайність і прибуток.  Можна відмітити дефіцит міндобрив та велику витратну частину на їх придбання. Наступними факторами є стан ринку з низькими цінами на пшеницю, а також високі витрати на пальне, обслуговування та ремонт техніки. Загалом маємо картину, коли багато хто з аграріїв відмовляється від озимих, що може негативно вплинути на сівозміну та забезпечення потреб ринку.  

Одна-дві причини, що заважають отримувати прибуток, зазвичай, не здаються чимось нездоланим, але коли мова йде про комплекс чинників – ситуація стає складнішою. Тенденція вказує на те, що аграріям доводиться буквально боротися за кожну вкладену копійку. І не шукати виходу з цього положення – означає сподіватися на краще. Але чи можна пускати свій бізнес на самоплив?

Урожайність за технологією ЯРОС

У попередній статті були показані два господарства, де застосовують ЯРОС. Аграрій Володимир з Тернопільської області використовує технологію ЯРОС шість років. Поля вже не орють, тому що стан ґрунту дозволяє відмовитись від цієї операції,  але господар не мінімізував добрива – по пшениці було внесено 190 кг/га міндобрив у ф.в., при рекомендованих по технології - 100 кг/га у ф.в.. Препарату ЯРОС було внесено з розрахунку 11 л на 1 га. Пройшли жнива, тож маємо результат по озимій пшениці – 93,20 ц/га. Для порівняння сусідню ділянку було засіяно пшеницею того самого сорту; всі технологічні операції, засоби захисту та мінеральне живлення були однаковими, але  ЯРОС не використовувався –  врожайність склала 76,33 ц/га.

Інший приклад – поля Людмили у Вінницькій області. Тут за технологією ЯРОС працюють перший рік. У цьому господарстві застосували підхід мінімізації добрив – використали 100 кг/га міндобрив у ф.в.; ЯРОСу при вирощуванні озимої пшениці було внесено 8 л на га, а також 3 л разом з гербіцидами. Результат по озимій пшениці –  90 ц/га. Гарні результати були отримані також завдяки тісній взаємодії між фермером та агротехнологічною службою компанії ЯРОС.

Порушення технології ЯРОС: на що звернути увагу

Автор продукту та президент компанії ЯРОС Олександр ЧЕРНЕЦЬКИЙ за роки роботи підсумував найчастіші відхилення від технології. Саме ці порушення можуть заважати аграріям застосовувати ЯРОС із максимальною ефективністю.

Перше та найгрубіше порушення – не зменшувати застосування міндобрив. Унаслідок чого відбувається пригнічення хімічними добривами діяльності мікроорганізмів, які в технології ЯРОС є основними постачальниками поживи рослині.

Другий важливий момент – фази внесення. Нерідко трапляється, коли аграрії затягують внесення: працюють вже по листочках, по кущенню, а іноді – по виходу в трубку. Але треба пам’ятати: кожен день затримки – це мінус урожайності.  

Третій момент – порушення технології приготування бакової суміші.  Рекомендуємо: воду набрати з вечора, потім зранку у стані спокою додати ЯРОС, зачекати 7-10 хвилин, після чого включити мішалку та розпочати процес.

Усі ці ключові моменти застосування технології ЯРОС мають велике значення для ефективності та результатів, що ви отримаєте.

Калькулятор можливостей технології ЯРОС

Агроном Євген ЦВІРКУН, який має 35-річний стаж плідної роботи, створив унікальну систему розрахунку економії для аграріїв за технологією ЯРОС. Калькулятор можливостей знаходиться в загальному доступі – ним може скористатись кожен господарзавантаживши на свій пристрій.

Відкривши документ, ви побачите окрему економію на міндобривах та пальному – перший, другий, третій та четвертий рік відповідно. Також зможете побачити сумарну економію та витрати на кожен наступний рік, що ви матимете із застосуванням технології ЯРОС – в таблиці справа.

В калькуляторі по замовчуванню розрахунки на 1 га, але за бажанням ви можете внести необхідну кількість в клітину позначену жовтим кольором та отримати повний розрахунок для вашого господарства. Усі інші показники перерахуються автоматично. Якщо у вас виникнуть питання щодо калькулятора і технології – ви можете звернутись до спеціалістів компанії ЯРОС за вказаними на сайті контактами.

Нагадаємо, що ЯРОС – екологічний, абсолютно безпечний препарат, що має сертифікат Органік Стандарт. За даними лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту землеробства УААН, загальний бал мікробіологічної активності ЯРОСу складає близько 18 млн. колонієутворюючих одиниць, в той час як для окультуреного чорнозему ця цифра в середньому становить 15-16 млн. Застосовуючи ЯРОС, ви відновлюєте мікробіоту ґрунту, та з кожним наступним роком його стан і якість поліпшується. А разом с цим – і стан ваших рослин, і врожайність. Та як ви можете бачити зі спостережень: навіть у перший рік застосування ЯРОСу, результати аграріїв доводять це на практиці.  

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1273
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60514
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38197
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.