Збалансоване мінеральне живлення ріпаку озимого, особливо восени, – запорука успішної перезимівлі та реалізації потенціалу його високої продуктивності. Тому в осінній період фахівці компанії Ukravit рекомендують застосувати в оптимальних нормах азот, фосфор, калій, сірку, марганець, цинк, молібден, а також приділити увагу живленню бором. Адже моніторингом Ukravit Institute встановлено, що понад 40% ґрунтів України мають низьке і середнє забезпечення рухомим бором, на рівні 0,1-0,3 мгВ/кг ґрунту.

Ріпак озимий є типовим борофілом, – зазначає начальник відділу розвитку продуктів і сервісів мікродобрив Ukravit Сергій Адаменко. – На 1 т товарної і нетоварної продукції він виносить із ґрунту 80-120 г бору, зокрема восени – 25% від загальної потреби, що складає 100-150 г/га. Бор виконує ряд важливих функцій: поділ клітин, ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, сприяння засвоєнню азоту, фосфору і кальцію, вплив на запліднення і формування насінин. Він також сприяє відтоку цукрів із листків до кореневої системи, що критично необхідно для успішної перезимівлі, зменшує ураження рядом хвороб, дозволяє уникнути «дуплистості» та забезпечує швидше відновлення вегетації навесні. Сполуки бору в основному засвоюються через транспіраційний потік води ксилемою і лише в незначній кількості переміщуються від старих листків до молодих. Тому інколи навіть за високого вмісту рухомих сполук бору в ґрунті рослини можуть потерпати від його нестачі через низьку транспірацію».

Ріпак озимий потребує бору протягом усього періоду вегетації, наголошує фахівець. Відповідно, його рекомендується підживлювати цим елементом позакоренево декілька разів у критичні фенофази.

Читайте також: Контроль точки росту і захист від хвороб

Тому восени у фазі 4-6 листків Сергій Адаменко радить підживити ріпак озимий легкозасвоюваним борним добривом на основі органічних поліборатів Авангард Бор (бор (В) – 150, азот (N) – 65 г/л) у нормі 1,0 л/га. Це підживлення забезпечить фізіологічні потреби культури в борі і, як наслідок, сприятиме формуванню добре розвиненої кореневої системи, листкової «розетки», оптимізуватиме співвідношення між вегетативними органами та кореневою системою, підвищуватиме стійкість до стресів і хвороб та забезпечить його успішну перезимівлю.

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

У Києві відбувся Ukrainian Livestock Summit...

Уже четвертий рік поспіль кожної осені компанія «ПроАгро Груп» проводить Український тваринницький...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1267
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60494
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38170
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.