Осіння забур’яненість ріпаку озимого – суттєва перешкода на шляху до омріяного високого врожаю. Для ефективного контролю цієї проблеми фахівці компанії Ukravit радять «знати ворога в обличчя» й застосовувати відповідні рішення.

Знати «слабкі ланки» свого поля – половина успіху в побудові успішної схеми захисту, – зазначає керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець. – Так, якщо основний тип забур’яненості на ньому – злакові види, а попередником були зернові колосові культури, в стратегії контролю бур’янів необхідно зосередитися саме на цій проблемі. Пирій повзучий, гумай, мишій, вівсюг звичайний, просо куряче, а також падалиця культурних злаків можуть стати причиною втрати значної частки майбутньої врожайності ріпаку озимого. Обмежені через сусідство з бур’янами в життєво необхідних ресурсах, рослини не мають змоги повноцінно розвиватися, не здатні сформувати оптимальну вегетативну масу та розвинену кореневу систему, можуть надмірно «витягуватись» над поверхнею ґрунту, що створює серйозні ризики для успішної перезимівлі та подальшого росту і розвитку. Крім того, бур’янова рослинність є резерватором для хвороб і шкідників, через що масштаби нанесеної шкоди збільшуються в рази».

Щоб злакові види бур’янів, зокрема й падалиця зернових культур, не стали перешкодою для врожайності ріпаку озимого, Олександр рекомендує застосовувати післясходовий селективний гербіцид Кельт (флуазифоп-п-бутил, 150 г/л). Діюча речовина препарату є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран і є необхідними для клітинного росту, внаслідок чого бур’яни гинуть.

Читайте також: Контроль лускокрилих шкідників у посівах ріпаку

Кельт знищує широкий спектр однорічних і багаторічних бур’янів та падалиці зернових. Гербіцид може застосовуватись у широкому діапазоні фаз росту культури, однак для досягнення максимальної результативності обробку доцільно проводити в чутливі фази розвитку сегетальної рослинності: однорічні види – у фазі 2-4 листків, багаторічні – за висоти до 10-15 см. При цьому він не проявляє фітотоксичності до рослин ріпаку та не має післядії на наступні культури в сівозміні.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1276
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60522
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38200
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.