Збір урожаю моркви та буряка є важливою частиною роботи на городі, адже від правильного вибору часу залежить їхня якість, смак та тривалість зберігання. Хоча ці овочі можуть залишатися в ґрунті до перших заморозків, важливо не пропустити момент, щоб уникнути погіршення їхніх властивостей.

Оптимальний час для збирання. Зазвичай моркву та буряк збирають з кінця серпня до середини жовтня, залежно від сорту та погодних умов. Головне правило — викопувати овочі в суху, сонячну погоду. Це допоможе уникнути загнивання коренеплодів під час зберігання.

Ознаки готовності моркви:

  • Нижнє листя жовтіє та в’яне, що свідчить про повне дозрівання коренеплоду.
  • Верхівка коренеплоду виступає над поверхнею ґрунту.
  • Терміни, зазначені на упаковці насіння (як правило, це 80-120 днів від сходів).

Ознаки готовності буряка:

  • Листя на кущі жовтіє або червоніє.
  • На коренеплоді утворюються характерні для сорту нарости або нарости-«бородавки».
  • Як і у випадку з морквою, орієнтуйтеся на терміни дозрівання, вказані виробником насіння.

Як правильно викопувати

  • Використовуйте вила: Не варто висмикувати коренеплоди з ґрунту руками, щоб не пошкодити їх. Краще використовувати вила, обережно підкопуючи їх із боків, а потім діставати.
  • Відповідний час доби: Найкраще викопувати овочі вранці, щоб вони встигли підсохнути на сонці.
  • Обрізка бадилля: Після викопування, обережно очистіть коренеплоди від ґрунту, але не тріть їх. Листя обріжте гострим ножем, залишаючи 1-2 см черешка. Це запобіжить витягуванню вологи з коренеплоду під час зберігання.

Поради щодо зберігання

  • Сортування: Відсортуйте пошкоджені або дрібні коренеплоди, їх варто використати насамперед. Для тривалого зберігання підходять тільки здорові, неушкоджені овочі.
  • Підготовка до зберігання: Дайте коренеплодам підсохнути в затінку протягом кількох годин, а потім приберіть їх у прохолодне, темне місце. Найкраще місце для зберігання — підвал або льох, де температура не опускається нижче нуля і не перевищує +2°C.

Дотримання цих простих правил допоможе вам насолоджуватися свіжими та соковитими буряками й морквою протягом усієї зими.

Чи виграє Укрзалізниця від здорожчання логістики...

Залізниця — головний гравець у логістичній системі України — планує ініціювати підвищення тарифів...

SONIQ ON – навісний посівний комплекс,...

Компанія BEDNAR представляє SONIQ ON – навісний посівний комплекс, розроблений з урахуванням вимог...

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1326
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60653
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38289
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.