Експерти розкрили, що псує врожай картоплі після збору
- Деталі
- Аграрні новини
- 106
Після тривалого періоду вирощування картоплі не хочеться зробити неправильну дію, яка зменшить терміни зберігання домашніх плодів. Розповідаємо основні секрети.
Яка помилка погіршує лежкість картоплі
Найголовніша помилка дачників у серпні – це орієнтуватись на календар чи стан бадилля. За словами експертів, між початком пожовтіння зеленої маси та реальною стиглістю картоплі може пройти 7-10 днів. Якщо зібрати плоди раніше, то шкірка залишиться тонкою та буде злізати за найменшого тиску. Терміни зберігання таких плодів зменшуються майже на 40%. А пізній збір урожаю навпаки призводить до розтріскування шкірки та появи гнилі.
Помилка після збору картоплі
За словами експертів, є ще одна причина поганої лежкості – копати все й одразу за власним графіком. Різні сорти картоплі дозрівають по-різному. Навіть якщо висадити картоплю в один день, то стиглість може відрізнятись на 2-3 тижні. Ці дні впливають на смак, якість та лежкість бульби. Крім того, росте вміст крохмалю – це впливає на якість страв, приготованих із домашньої картоплі.
Вам знадобиться всього пів хвилини, аби зрозуміти, чи готова картопля до збору. Просто викопайте 2-3 середні бульби з різних кущів. Подушечкою великого пальця сильно проведіть по шкірці. Якщо вона залишається на місці та чутно “скрип”, час збирати картоплю. Але якщо шкірка скочується, то бульбу потрібно повернути під ґрунт і почекати ще тиждень.
Існує ще один спосіб контролювати дозрівання – за звуком. Постукайте по бульбі кісточками пальців. Якщо картопля стигла, вона звучить глухо та щільно. Якщо ж бульбі ще потрібно дозрівати, то її звук буде дзвінким і пустим – таку картоплю збирати ще зарано.
Пише newsyou.info.



