Вже зовсім скоро на українців чекає здорожчання соняшникової олії. За прогнозами, вартість пляшки може сягнути ста гривень.

«Саме з цього врожаю восени виготовлятимуть олію, яка може стати справжньою розкішшю для українців. За прогнозами, ціна пляшки підніметься до сотні гривень», — журналістка Олеся Мороз.

На прилавках ринків соняшникова олія — один із найпопулярніших товарів. Українці звикли використовувати її чи не щодня для смаження, для заправки салатів, також використовують і у консервації. Та вже цієї осені пляшка звичного продукту може коштувати близько ста гривень.

«За дві неділі на 10 гривень піднялась ціна, це за 2 неділі на кілограмові це на 10 гривень. На 5 літровій банці — 50 гривень. На 2 літрові — 20 гривень. От таке співвідношення», — продавчиня Галина.

Фахівці пояснюють: на ціну впливають одразу декілька факторів. Зокрема, це зменшення врожаю через складні погодні умови та здорожчання логістики. Водночас на світових ринках попит на українську олію традиційно високий, тож значна частина продукції йде на експорт.

«Посуха зробила свою роботу. Соняшник — це культура, зрошення якої зробити дуже складно. Зробити можна, але це дуже дороговартісно і, як правило, зернові: соняшник, кукурудза, соя — отримуть вологу з природнього середовища, тобто з неба. А цього року під час активної вегетації формування врожаю була надзвичайно мала кількість опадів і та кількість опадів невелика, мала, вплинула негативно на врожай», — голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Андрій Кузьмич.

Покупці вже відчувають перші коливання ціни на олію. Тому хтось намагається робити запаси заздалегідь, інші — шукають дешевші альтернативи або ж купують менші об’єми.

«Зроблю закупи звичайно. Покладу солі і вона може стояти трохи довший час. Наскільки я усвідомлена, то я знаю, що в південних областях нашої країни дуже велика засуха і урожай соняшника дуже мізерний. Мабуть із цього виходячи, бо ж хто нам ще може постачати олію», — рівнянка Тетяна.

Попри прогнозоване зростання цін, експерти заспокоюють: соняшникової олії вистачить всім українцям. Головне завдання для споживачів — раціонально планувати покупки й не створювати ажіотажу.

 

Пише itvmg.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1309
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60603
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38260
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.