Багато садівників, побачивши стару яблуню, відразу думають: «Час спиляти!» Але такий радикальний підхід не завжди правильний, адже яблуня може бути корисною.

Старі дерева ще можуть приносити смачні та великі плоди, якщо знати один хитрий прийом, який значно підвищує плодоношення, тож, чому не варто поспішати спилювати яблуню? Старі яблуні мають потужну кореневу систему і накопичили життєву енергію протягом багатьох років. Вони здатні відновлювати пагони, давати великі плоди та радувати садівника навіть після 20-30 років, головне – правильний догляд і стимуляція плодоношення.

Є хитрий прийом – омолоджувальна обрізка з стимуляцією бруньок, секрет полягає в грамотній омолоджувальній обрізці та одночасному стимулюванні бруньок,що робити:

  • Видаляємо старі, сухі та слабкі гілки.
  • Слабкі пагони підрізаємо на 2/3 довжини, а сильні залишаємо на 1/3 або половину.
  • Місця зрізів обробляємо деревним або садовим варом, щоб уникнути інфекцій.

Такий прийом запускає активний ріст нових пагонів і стимулює бруньки до формування квіткових зав’язей, в результаті яблуня дає більше квіток і, відповідно, плодів, ніж без обрізки.

Підживлення після обрізки, для кращого ефекту одразу після обрізки яблуню підживлюють. Ідеально використовувати комплексні мінеральні добрива з калієм і фосфором, які стимулюють зав’язування плодів. Органічні підживки – перегній, компост або настій трав, покращують структуру ґрунту і живлять кореневу систему.

Старим яблуням потрібен регулярний полив під корінь, особливо після обрізки, волога допомагає швидкому відновленню пагонів і формуванню зав’язей. Також бажано замульчувати землю навколо стовбура, щоб зберегти вологу та захистити коріння від різких перепадів температур.

За кілька тижнів після омолоджувальної обрізки ви помітите активний ріст пагонів і формування нових квіткових бруньок, старе дерево оживає, дає більше плодів і знову радує врожаєм. Найголовніше – ви зберегли стару яблуню, не витрачаючи сили на посадку нового саджанця.

Не поспішайте спилювати старі яблуні, один хитрий прийом – омолоджувальна обрізка з правильною стимуляцією бруньок – допомагає дереву подарувати ще багато сезонів щедрих і смачних плодів. Навіть старе дерево здатне дивувати вас врожаєм, якщо його грамотно підтримувати.

 

Пише newsyou.info.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1309
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60603
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38260
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.